Gündem

Milletvekili Çiçek, işçi alacaklarını Bakan Bayraktar'a sordu

DEM Partili Cengiz Çiçek, Yıldızlar SSS Holding işçilerinin ödenmeyen ücret ve tazminat alacaklarını Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'a sordu. Bakanlığın takip iradesine rağmen ödeme yapılmamasını eleştirdi.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Milletvekili Çiçek, işçi alacaklarını Bakan Bayraktar'a sordu

DEM Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Eti Gümüş’ün Elazığ Maden işletmesi ile Doruk Madencilik’te çalışan işçilerin alacaklarının ödenmemesiyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a kapsamlı bir soru önergesi sundu. Önergede, holdingin farklı işletmelerinde yaşanan benzer sorunlara ve kamu kurumlarının sorumluluğuna dikkat çekildi.

İşçi alacaklarında gecikme ve ödeme taahhütleri

Çiçek, önergesinde Eti Gümüş’ün Elazığ Maden işletmesinde 2025 yılı başından itibaren ücretlerin ve işten çıkarılanların kıdem ile ihbar tazminatlarının ödenmediğini belirtti. Aynı şekilde Doruk Madencilik’te de ücret ve tazminat alacaklarının aylardır tahsil edilemediğini vurguladı. Holdingin Kütahya, Gümüşhane ve Çanakkale'deki diğer işletmelerinde de benzer sorunların yaşandığını, üretim durduğunda birikmiş ücretlerin ve tazminatların ödenmediğini, ücretlerin gecikmeli ödendiğini ve işçilerin bildirilmeksizin ücretsiz izne çıkarıldığını ifade etti. Çiçek, “İşletme, il ve şirket unvanı değişmekte; ücretin geciktirilmesi, tazminatın ödenmemesi ve işçinin kendi alacağını ancak eylem yaparak tahsil edebilmesi değişmemektedir” dedi.

Bakanlığın süreci takip iradesi ve somut adımlar

Önergede, Nisan 2026'da Doruk Madencilik işçilerinin Ankara'daki eylemi sonucunda bakanlığın taraflar arasında anıldığı ve haziran ayında işçi alacaklarının tamamen ödenene kadar sürecin takip edileceğinin bildirildiği hatırlatıldı. Bakan Bayraktar'ın 28 Nisan 2026'da kamuoyu önünde, işçiye borcu olana kömür alım garantisi, devlete borcu olana teşvik verilmeyeceği ölçütünü açıkladığı ve holdinge yeniden ruhsat verilmeyeceğini belirttiği kaydedildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettiş raporlarının da zorunlu ücretsiz izin dönemine ilişkin ücret ve tazminat haklarını tespit ettiği ancak ödeme yapılmadığı belirtildi. Şirketin 6 Ağustos 2026 tarihli ödeme taahhüdünü yerine getirmemesi üzerine herhangi bir işlem başlatılıp başlatılmadığı ve başlatılmadıysa gerekçesi soruldu. Ayrıca, holding bünyesindeki hangi şirket veya işletme bakımından açıklanan ölçütün fiilen uygulandığı, Yunus Emre Termik Santrali'ne kömür sağlayan ocak bakımından yerli kömür alım garantisinin devam edip etmediği ve işçi alacakları ödenmediği halde bu ölçütün uygulanmamasının gerekçesi sorgulandı. Bakanlığın işçilerin eylemlerine müdahale yönünde bir talebi olup olmadığı ve ödemelerin yapılmaması halinde hangi somut işlemlerin uygulanacağı da sorular arasında yer aldı.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş