Gündem

Orta vadeli programda kişi başı gelir hedefi 25 bin dolar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2027-2029 Orta Vadeli Program'ı açıkladı. Programla kişi başına milli gelirin 25 bin dolara çıkarılması, istihdamın artırılması ve enflasyonun tek haneye indirilmesi hedefleniyor. Sanayiye ve teknoloj
ANKA
ANKA
1 dk Sesli Dinle 0
Orta vadeli programda kişi başı gelir hedefi 25 bin dolar

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2027-2029 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) kamuoyuyla paylaştı. Yılmaz, programın kararlı bir şekilde uygulanmasıyla daha fazla istihdam yaratan, ekonomik ölçeğini büyüten ve refahı topluma daha güçlü yansıtan bir Türkiye hedeflendiğini belirtti.

Ekonomik hedefler ve istihdam

Yılmaz, OVP döneminde kişi başına milli gelirin 25 bin dolara, toplam milli gelirin ise 2,2 trilyon doların üzerine çıkarılmasının amaçlandığını vurguladı. Ayrıca, enflasyonun yeniden tek haneli seviyelere indirilmesi hedefleniyor. Bu dönemde 2,1 milyon ek istihdam oluşturulması ve işsizlik oranının yüzde 8'in altına düşürülmesi öngörülüyor. Mal ve hizmet ihracatının ise 450 milyar dolara taşınması planlanıyor.

Sanayiye ve teknolojiye odaklanma

Program, büyümenin sadece hızına değil, kalitesine ve sürdürülebilirliğine odaklanacak. Sanayinin yeşil ve dijital dönüşümle rekabet gücünün artırılması, yapay zeka destekli üretim sistemleriyle verimliliğin yükseltilmesi amaçlanıyor. İmalat sanayisine yönelik 250 milyar TL'lik ilave kredi desteği sağlanacak. Stratejik teknolojik alanlarda insan kaynağının yetiştirilmesi, sanayi bölgelerinin altyapısının geliştirilmesi ve ara kademe teknik iş gücü ihtiyacının karşılanması için sektör-okul iş birlikleri güçlendirilecek. Savunma harcamalarının %229 artırılması ve sosyal konut bütçesinin 100 milyardan 250 milyar liraya çıkarılması da planlar arasında.

Bu Yazıyı Paylaş