Öztrak: Fon krizinin maliyeti yaklaşık 150 milyar dolar
Faik Öztrak, fon krizinin 2018’de başlayan tek kişilik yönetim anlayışıyla bağlantılı olduğunu savundu. Borsa kaynaklı kaybı 130 milyar, toplam maliyeti yaklaşık 150 milyar dolar olarak açıkladı.

CHP Grup Başkanı Faik Öztrak, Burdur'da CHP İl Başkanlığı'nı ziyareti sırasında Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Öztrak, “Adamlar bankacılık kriziyle geldiler, fon kriziyle gidiyorlar” dedi.

Çözüm olarak “topyekün arınma” önerdi
Ekonomideki sorunların yolsuzluk, yandaş kayırma ve çıkar gruplarının etkili olduğu yönetim anlayışından kaynaklandığını savunan Öztrak, CHP'nin çözümünü “topyekün arınma” olarak tanımladı. Bu yaklaşımın, gelir ve refahın adil paylaşıldığı yeni bir düzen kurulmasını içerdiğini belirtti.
Kayıpları yaklaşık 150 milyar dolar olarak açıkladı
Öztrak, fon krizinin 2018'de fiilen uygulanmaya başlayan tek kişilik yönetim sisteminin sonucu olduğunu ileri sürdü. Tek kişinin kararlarıyla yönetilen ülkelerde bürokrasinin bağımsızlığını yitirdiğini, yandaşların ortaya çıktığını ve siyasetçi, vurguncu yandaş ile bürokrattan oluşan bir yapı oluştuğunu söyledi. Fon olayını vurgun ve soygun olarak niteleyen Öztrak, borsada yan etkiler nedeniyle 130 milyar dolar kaybedildiğini, doğrudan zararın en az 20-30 milyar dolar olduğunu ve toplam kaybın yaklaşık 150 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Emekliye, asgari ücretliye ve çiftçiye kaynak bulunamadığı bir dönemde, yandaşların işlemleri nedeniyle ülke parasının buharlaştığını söyleyen Öztrak, güçlü parlamenter demokrasiye dönülmesi gerektiğini savundu. “Tek kişinin aklıyla, istişarenin olmadığı bir ortamda ülke yönetilemez” dedi.
Denetim kurumlarındaki atamalara dikkat çekti
Fon vurgununun sorumlularından bazılarının denetleyici kuruluşların yönetim kurullarında, bazılarının ise bu kuruluşların yönetiminde bulunduğunu belirten Öztrak, aynı dönemde Takasbank yönetiminde görev yapan kişilerden birinin tutuklandığını, diğerinin ise SPK Başkanı yapıldığını söyledi. Türkiye'nin en büyük bankacılık krizlerinden birinin yaşandığı sırada Hazine Müsteşarı olduğunu ve krizin toparlanmasına katkı sağladığını hatırlatan Öztrak, o dönemde kurulan BDDK ve SPK sayesinde benzer olayların yeniden yaşanmayacağını söylediğini aktardı.
Bakmadan Geçme
CHP'den fon mağduru şirketlere likidite desteği çağrısı
Bingöl: Fon krizi iktidarı götürecek
Sarı: İktidarın kaynağı var, halka sahip çıkma niyeti yok
Fon krizi için Meclis araştırması önergesi reddedildi
Murat Emir: Kaya’nın 163 milyon lirası araştırılmalı
Öztrak'tan Şimşek'e fon krizi için istifa çağrısı
