Sağlık

Prof. Dr. Şükrü Hatun: Türkiye'de 30 bin Tip 1 diyabetli çocuk var, normal hayat sürebilirler

Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye'de 30 bin Tip 1 diyabetli çocuk olduğunu ve iyi bakımla normal bir yaşam sürebileceklerini belirtti. Okullarda öğretmenlerin diyabetli çocuklar için kritik rol oynadığını vurguladı.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Prof. Dr. Şükrü Hatun: Türkiye'de 30 bin Tip 1 diyabetli çocuk var, normal hayat sürebilirler

Diyabetli Çocuklar Vakfı (DİYAÇEV) Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Türkiye'de 30 bin Tip 1 diyabetli çocuğun bulunduğunu ve bu çocukların doğru bakımla herkes gibi normal ve başarılı bir ömür sürebileceklerini belirtti.

TİP 1 DİYABETİN ÖZELLİKLERİ VE YANLIŞ BİLGİLER

Prof. Dr. Hatun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu'nun düzenlediği 'Çocuklarda Diyabet ve Okulda Diyabet Bakımı' konulu eğitim toplantısında yaptığı konuşmada, Tip 1 diyabetin genellikle az görüldüğü için toplumda yeterince bilinmediğini ve bu nedenle dramatik bir problem olarak algılandığını ifade etti. Çocuklarda Tip 1 diyabetin aniden başladığını, sık idrara çıkma ve çok su içme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ve tanı konulduğunda çocuğun hayatının tamamen değişebildiğini vurguladı. Hatun, yanlış inanışların aksine, Tip 1 diyabetli çocukların okula devam edebileceğini, spor yapabileceğini ve evlenebileceğini dile getirdi.

TEDAVİDE İLERLEMELER VE OKULDA BAKIMIN ÖNEMİ

Günümüzde insülin tedavisi sayesinde Tip 1 diyabetli çocukların iyileştirici tedaviye yakın bir şekilde bakıldığını belirten Prof. Dr. Hatun, kök hücre gibi alanlarda büyük ilerlemelerin kaydedildiğini ancak henüz pratiğe yansımadığını söyledi. Tip 1 diyabetli çocukların okul hayatlarında da desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Hatun, öğretmenlerin bu süreçte önemli bir rolü olduğunu ve diyabet ekiplerinin bir parçası haline getirilmeleri gerektiğini savundu. Öğretmenlerin, çocukların kan şekeri düşmelerinde veya acil durumlarda doğru müdahaleyi yapabilmeleri için diyabet konusunda bilinçlendirilmesinin altını çizdi. Toplantıda ayrıca Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Çayır, Uzman Diyetisyen Tuğba Gökçe ve Milli Eğitim Bakanlığı İl Sağlık Hizmetleri sorumlusu Çiçek Şimşek de çeşitli konularda sunumlar yaptı.

Bu Yazıyı Paylaş