Rahmi Koç Hakkında Yeni Suç Duyurusu!
İş insanı Rahmi Koç’un İzmir’de katıldığı bir hastane açılışında anlattığı fıkra ve sonrasında yaptığı konuşma, yargıya taşındı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, Koç’un ifadelerinin Kürtlere ve kadınlara yönelik "ayrımcı ve cinsiyetçi" nitelik taşıdığı gerekçesiyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Koç Grubu'na ait binalara son günlerde düzenlenen silahlı saldırıların ardından, holdingin kurucusu Rahmi Koç’un tepki çeken konuşmasının detayları ve hukuki boyutu kamuoyunda yeni bir tartışma dalgası başlattı.
"Mizah Adı Altında Ayrımcılık Normalleştirilemez"
Suç duyurusunun ardından ÖHD İzmir Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Eşbaşkan Avukat Fatma Demirer, belirli bir halkı cehalet ve geri kalmışlıkla özdeşleştiren, kadınları ise kavrayışsızlık üzerinden mizah nesnesi haline getiren yaklaşımların kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Ayrımcılığın sıklıkla "latife" kisvesi altında normalleştirildiğine dikkat çeken Demirer, şu ifadeleri kullandı:
"Ayrımcılık çoğu zaman doğrudan hakaret biçiminde değil; mizah, gündelik dil veya ‘latife’ kisvesi altında normalleştirilen kalıp yargılarla yeniden üretilir. Ancak biçimi ne olursa olsun, belirli bir toplumsal grubu aşağılayan her ifade ayrımcı nitelik taşır. Bu tür ifadeler toplumsal önyargıları besleyerek nefret söyleminin zeminini hazırlar. Eşitsizliğin ve dışlamanın normalleşmesi bu 'sıradanlaştırılmış' dil üzerinden gerçekleşir."
"Kürt Kadınlarını Stereotiplere İndirgemek Değersizleştirme Girişimidir"
Açıklamada, Kürt kadınlarının hem etnik kimlikleri hem de cinsiyetleri nedeniyle çok katmanlı bir ayrımcılığa maruz kaldığı hatırlatılırken, kamusal figürlerin bu dilden uzak durması gerektiği belirtildi. Demirer, Kürt kadınlarını kalıplaşmış yargılara (stereotiplere) indirgemenin, onların tarihsel mücadelesini ve toplumsal varlığını hedef alan bir değersizleştirme girişimi olduğunu savundu.
Hukuk Önünde Eşitlik Vurgusu: "Hiçbir Güç Odağı Hukukun Üstünde Değildir"
ÖHD, söz konusu ifadelerin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesi ve 17. maddesindeki insan onurunun korunması hakkıyla açıkça çeliştiğini belirtti. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve BM sözleşmelerine atıfta bulunularak, devletlerin ayrımcılığı önleme yükümlülüğü olduğu hatırlatıldı.
Açıklama, "Türkiye’nin demokratikleşme ve toplumsal barış hedefleri açısından, ayrımcı ve cinsiyetçi söylemlerin sıradanlaştırılması kabul edilemez. Hiçbir ekonomik, siyasal veya toplumsal güç odağı hukukun üstünde değildir. Kamusal etkisi bulunan kişilerin kullandığı dil, hukuk karşısında sorumluluktan muaf değildir" sözleriyle tamamlanarak, yargı sürecinin başlatıldığı ilan edildi.
Bakmadan Geçme
Vergi rekortmenleri açıklandı! Zirvede yine onlar var
Galatasaray’dan Sert Bahis Açıklaması:"Suç Duyurusunda Bulunacağız!"
Rahmi Koç Paha Biçilemez Mirasını Bağışladı!
Rahmi Koç'a Bir Suç Duyurusu da Van'dan!
Diyarbakır'da Banka Şubesine Silahlı Saldırı: Koç Grubu Hedefte mi?
O Parti’den Rahmi Koç Hakkında Suç Duyurusu!
