Gündem

RTÜK Başkanı Daniş'ten medyanın geleceğine dair önemli çıkış: Sorumlu Habercilik Rehberi tanıtıldı

RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, 'Sorumlu Habercilik Rehberi'nin medyanın kendi geleceğini koruma refleksi olduğunu belirterek, doğruluğun hızdan önce geldiğini ve teyit edilmemiş bilginin belirsizliğe yol açtığını vurguladı. Rehberin saha verile
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
RTÜK Başkanı Daniş'ten medyanın geleceğine dair önemli çıkış: Sorumlu Habercilik Rehberi tanıtıldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Mehmet Daniş, hazırladıkları Sorumlu Habercilik Rehberi'nin medyanın kendi geleceğini koruma refleksi olduğunu belirtti. Daniş, bu rehberin bir son söz olmadığını, aksine tartışmaya ve katkıya açık bir başlangıç metni olduğunu vurguladı. Doğruluğun hızdan önce geldiğini ve teyit edilmeyen bilginin belirsizliğe yol açtığını dile getiren Daniş, güçlü yayıncılığın güçlü teyit, ölçülü dil ve insan onurunu koruyan içerikle mümkün olacağını söyledi. Günümüzde etik haberciliğin, güçlü, bağımsız ve ayakta kalabilen bir ulusal medya düzeninin temel şartı olduğunu ekledi.

MEDYA BULUŞMASINDA SORUMLU HABERCİLİK VURGUSU

RTÜK, basın ve yayıncılık alanında etik ilkeler ve toplumsal sorumluluk anlayışını ele almak amacıyla 'Sorumlu Habercilik Medya Buluşması' düzenledi. Genel yayın yönetmenlerinin katıldığı programda, Sorumlu Habercilik Rehberi tanıtıldı. Toplantıda olgu temelli dil, teyit esası, mahremiyetin korunması, travma duyarlılığı ve içerik tutarlılığı gibi konular derinlemesine tartışıldı. RTÜK Başkanı Mehmet Daniş, Başkan Yardımcısı Deniz Güler ve Başkan Vekili Deniz Güçer de toplantıda yer aldı. Daniş, medya alanında yaşanan krizin yalnızca editoryal değil, aynı zamanda ekonomik ve yapısal bir kırılma olduğunu ifade etti. Reklam gelirlerinin büyük kısmının küresel dijital platformlara kaydığı bir dönemde, yerli ve ulusal medyanın daralan bir finansman alanına sıkıştığını belirten Daniş, bunun kamunun doğru ve güvenilir bilgiye erişim hakkını zedelediğini söyledi. Güvenin zayıfladığı yerde izleyicinin ve dolayısıyla medyanın ekonomik olarak ayakta kalamayacağını vurguladı.

REHBER SAHA VERİLERİ VE DENEYİMLE OLUŞTU

Daniş, Sorumlu Habercilik Rehberi'nin masa başında yazılmış soyut bir metin olmadığını, saha verileri, izleme raporları, editoryal deneyim ve akademik birikimin kesiştiği bir süreçte ortaya çıktığını açıkladı. Rehberin, soyut bir hassasiyet çağrısı değil, sahadaki yayın pratiğine bakılarak ortaya konmuş bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Yapılan incelemelerin, bazı bültenlerde kullanılan dil ve kurgunun olumsuz toplumsal algıyı pekiştirebildiğini, adli olayların magazinleşmesi, mahremiyet ihlali ve şiddetin normalleşmesi risklerinin arttığını gösterdiğini ifade etti. Özellikle çocukların yer aldığı yayınlarda, 'yürek burkan görüntüler' ve 'dram büyüyor' gibi ifadelerin izleyicide güçlü etki yaratsa da, çocuğun ve ailenin yararına hizmet etmeyebileceğini söyledi. Rehberin, çocuğun ve ailenin yararı ilkesini hukuki bir zorunluluktan öte, bilinçli bir editoryal dil tercihi olarak ele aldığını ve çocuğun bir haber unsuru değil, korunması gereken bir özne olduğunu vurguladı. Daniş, RTÜK'ün denetleyen değil, rehberlik eden; cezaya odaklanan değil, kaliteyi yükselten bir yayıncılık iklimi arzuladığını ve rehberdeki ilkelerin haber merkezlerinde, dersliklerde ve atölyelerde aktif olarak kullanılmasını dilediğini sözlerine ekledi.

Bu Yazıyı Paylaş