Gündem

Sanayi ve teknoloji bakan yardımcısı Dönmez'den şok açıklama: 'Kendi teknolojimizi üretmeliyiz!'

Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, sürdürülebilir sanayi için teknoloji üretiminin şart olduğunu belirtti. Ar-Ge harcamalarındaki artışa rağmen yetersizliğe dikkat çeken Dönmez, TEKNOSAB gibi projelerin önemini vurguladı.
DHA
DHA
1 dk Sesli Dinle 0
Sanayi ve teknoloji bakan yardımcısı Dönmez'den şok açıklama: 'Kendi teknolojimizi üretmeliyiz!'

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, teknoloji üretmenin sürdürülebilirlik için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Teknoloji üretemeyen sanayi, sürdürülebilir değildir. Kendi teknolojimizi geliştirmeli, tedarik zincirinde dışa bağımlılığı azaltmalıyız" dedi. Bu önemli açıklama, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi'nde (BUTEKOM) düzenlenen Geleceğin Üretim Teknolojileri Sürdürülebilirlik ve Dijitalleşme programında yapıldı.

AR-GE HARCAMALARINDA CİDDİ ARTIŞ AMA YETERLİ DEĞİL

Türkiye'nin milli gelire oranla Ar-Ge harcamalarında önemli bir artış kaydettiğini belirten Dönmez, bu oranın 20 yıl önce binde 5 iken bugün yüzde 1,46'ya yükseldiğini ifade etti. Ancak, Avrupa Birliği ülkelerinin Ar-Ge harcamalarının daha yüksek seviyelerde olduğunu ve bu alanda hala katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu dile getirdi. Dönmez, özel sektörün Ar-Ge harcamalarındaki payının artması gerektiğini ve Bursalı iş insanlarının vizyonerliğinin bu süreçte kritik bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.

TEKNOSAB GİBİ PROJELER GELECEĞİN ANAHTARI

Bursa'da 165 Ar-Ge ve tasarım merkezi ile 2 teknoparkın bulunduğunu hatırlatan Dönmez, kentin, ABD'deki Boston modeli gibi bilim ve teknoloji insanlarını çekebilecek bir çekim alanı oluşturması gerektiğini savundu. Kazançların öncelikle işletmeyi büyütmek yerine Ar-Ge'ye harcanması gerektiğini belirten Dönmez, nitelikli insan istihdamının karlılığı artıracağını vurguladı. BTSO öncülüğünde hayata geçirilen TEKNOSAB projesini örnek gösteren Dönmez, bu tür projelerin sanayi bölgelerine teknoloji entegrasyonunu sağlayarak geleceğin üretim biçimlerini şekillendirdiğini belirtti.

Bu Yazıyı Paylaş