Şi Cinping, TikTok'un ABD'li ortaklara devrine onay verdi
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde, TikTok'un ABD'li ortaklara devrine onay verdi. Bu karar, ABD ve Çin arasındaki uzun süredir devam eden ticaret gerilimi ve TikTok'un ABD'deki yasaklanma tehdidi bağlamında oldukça

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmede, TikTok'un ABD'li ortaklara olası devrine onay verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Şi, ByteDance'ın ana ortağı olduğu TikTok'un durumunu değerlendirdi. Çin hükümetinin tutumunun net olduğunu vurgulayan Şi, ByteDance'ın isteklerine saygı duyulduğunu, Çin yasalarına uygun ve her iki tarafın çıkarlarını da gözeten bir çözüm için piyasa kurallarına uygun müzakerelerin yürütüldüğünü belirtti.
TİCARET GERİLİMİ VE TİKTOK
Şi, ABD'nin Çinli yatırımcılara adil bir ortam sağlaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ABD'nin ticareti kısıtlayıcı tek taraflı tedbirleri bırakması gerektiğini ve müzakerelerin sonuçlarına zarar vermemesi gerektiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump da görüşmenin ardından Truth Social hesabından, Çin lideri ile ticaret ve TikTok devri konusunda verimli bir görüşme yaptıklarını ve TikTok devrine onayı için teşekkür ettiğini açıkladı. Trump, daha önce TikTok'un satın alınması konusunda Çin ile anlaşmaya vardıklarını belirtmişti.
ABD'DE TİKTOK YASASI
ABD Temsilciler Meclisi, 13 Mart 2024'te 'Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası'nı kabul etmişti. ABD Senatosu'ndan da geçen yasa, 24 Nisan 2024'te Joe Biden tarafından yürürlüğe konmuştu. Ulusal güvenlik tehdidi gerekçesiyle TikTok'un yasaklanmasının önünü açan yasa, ByteDance'in platformu ABD'li bir şirkete devretmesini öngörüyordu. ABD Kongresi, ByteDance'in 19 Ocak 2025'e kadar kontrol hissesini devretmemesi halinde uygulamanın yasaklanmasına karar vermişti. Ancak, 20 Ocak 2025'te göreve başlayan Donald Trump, bu tarihi 4 kez uzatmıştı. ABD ve Çin heyetleri, bu hafta başında Madrid'de bir araya gelerek TikTok sorununun işbirliği içinde çözümü konusunda temel çerçeve mutabakatına vardıklarını bildirmişti.
Bakmadan Geçme
Meclis'te Kritik Hafta: Sosyal Medya Devleri ve TSK Düzenlemesi Masada!
TikTok'ta Çocuk İstismarı: Anne Tutuklandı!
Tabut başındaki görüntüler olay olmuştu! Melek Bal’ın savunması yeni tartışma başlattı
Müge Anlı’da şok eden TikTok itirafı: Birikimini kaybetti, evi icralık oldu
Kur’an’ı tersten okumasıyla tanınan Fatma Soydaş’ın canlı yayın geliri gündem oldu
Canlı yayında servet aktı: Mehmet Ali Erbil’e dakikalar içinde yüz binlerce TL, “para aklama mı?” tartışması
