Siyaset

Site aidatları artık keyfi belirlenmeyecek: Fahiş artışların önüne geçildi

TBMM'de kabul edilen yeni kanunla, site aidatlarının keyfi belirlenmesinin önüne geçilerek kat malikleri kurulu onayı zorunlu hale getirildi. Ayrıca kentsel dönüşüm ve yapı denetimi alanlarında da önemli düzenlemeler yapıldı.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Site aidatları artık keyfi belirlenmeyecek: Fahiş artışların önüne geçildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, site aidatlarına yapılan fahiş zamları ve bu konudaki keyfi uygulamaları sonlandırmaya yönelik önemli bir kanun teklifini kabul etti. 'Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' olarak bilinen düzenleme, site yönetimlerinin aidat belirleme yetkisini kat malikleri kurulunun onayına bağlayarak şeffaflığı artırmayı hedefliyor.

YÖNETİCİLERİN KEYFİ AİDAT BELİRLEMESİ SONA ERDİ

Yapılan değişiklikle birlikte, site yöneticilerinin artık tek başlarına ve keyfi bir şekilde aidat miktarı belirlemesinin önüne geçiliyor. İşletme projesi ve toplanacak avans miktarı, artık kat malikleri kurulu tarafından onaylanacak. Mevcut bir işletme projesi bulunmuyorsa, yönetici en geç üç ay içinde geçici bir proje sunmakla yükümlü olacak. Bu geçici projelerdeki artış oranı, bir önceki yılın yeniden değerleme oranını aşamayacak. Ayrıca, geçici projeler kat maliklerine imza karşılığı veya taahhütlü mektupla bildirilecek ve üç ay içinde Genel Kurul'da karara bağlanacak. Bu düzenleme, site sakinlerinin mali haklarını korumak ve adil bir aidatlandırma sistemi oluşturmak adına atılmış kritik bir adımdır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YAPI DENETİMİNDE YENİ DÜZENLEMELER

Kanun teklifi, sadece site aidatları ile sınırlı kalmayarak, kentsel dönüşüm ve yapı denetimi alanlarında da önemli değişiklikler getiriyor. TOKİ'nin sosyal konut projeleri ve bunlarla bağlantılı yapım işleri, 31 Aralık 2027 tarihine kadar damga vergisinden muaf tutulacak ve bu süre Cumhurbaşkanı tarafından üç yıl daha uzatılabilecek. Diğer yandan, yapı denetimi süreçlerinde kullanılan laboratuvar ve zemin etüt kuruluşlarına yönelik yeni tanımlar ekleniyor. Zemin ve temel etüt kuruluşu ortaklarından en az birinin jeoloji, jeofizik veya inşaat mühendisi olması zorunlu hale getiriliyor. Beton üreticileri için mikser etiketi ve kare kodlu irsaliyesinin uyuşmaması gibi durumlarda 250 bin lira idari para cezası öngörülüyor. Çevre danışmanlık firmalarından hizmet almayanlara ise 209 bin 624 lira ceza kesilecek. Bu kapsamlı düzenlemeler, hem vatandaşların yaşam alanlarının kalitesini artırmayı hem de inşaat sektöründe güvenliği ve şeffaflığı sağlamayı amaçlıyor.

Bu Yazıyı Paylaş