TBMM'de Kamu Denetçiliği Kurumu Raporları Görüşüldü
TBMM Genel Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 2023-2024 raporlarını görüştü. Milletvekilleri, kurumun işleyişi, vatandaş başvuruları ve hak arama süreçleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Genel Kurulu, '2024-2023 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu Raporları hakkında Dilekçe Komisyonu ile İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyon Raporu'nun görüşmeleri için Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.
RAPOR ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
Genel Kurul'un açılışında konuşan Meclis Başkanvekili Celal Adan, TBMM'nin 28'inci Dönem 4'üncü Yasama Yılı'nın ilk Genel Kurulu vesilesiyle bir araya gelindiğini belirterek, Meclis'in Türk milletinin umut kaynağı olduğunu ve Kurtuluş Savaşı'ndan 15 Temmuz'a uzanan şanlı mazisiyle 'Gazi Meclis'in vatan mücadelesinin, kurtuluş hamlesinin ve hürriyet meşalesinin simgesi olduğunu ifade etti. Adan, yeni yasama yılının heyecan ve ümit yarattığını dile getirerek tüm milletvekillerine başarılar diledi. Ardından, Yeni Yol, İYİ Parti, DEM Parti ve CHP gruplarının sunduğu önergelerin reddedilmesiyle Karma Komisyon Raporu'nun görüşmelerine geçildi. Rapor üzerine söz alan Yeni Yol Grubu Başkanı Bülent Kaya, 2013'ten bu yana Türkiye'de demokrasi, hukuk, basın özgürlüğü ve işkenceyle mücadele konularında gerileme yaşandığını vurguladı. Kaya, iktidarın otoriterleştiği ve güvenlikçi politikaları ön plana çıkardığı bir süreçte Kamu Denetçiliği Kurumu'na önemli görevler düştüğünü belirterek, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini koruma konusunda adımlar atılmasını talep etti. İYİ Parti Grubu adına Muğla Milletvekili Metin Ergun, Türkiye'de kamu yönetiminin köklü sorunları olduğunu ve denetçi kurumların bu yükü hafifletmek için var olduğunu söyledi. Ergun, Kamu Denetçiliği Kurumu'na yapılan başvuruların 2013'ten bu yana artış gösterdiğini, ancak verilen kararların sonuçsuz kalma oranının yüksek olduğunu belirtti. Bu durumun ya Kurum'un görevini gereği gibi yapmadığı ya da vatandaşlara Kurum'un işleyişinin yeterince anlatılamadığı anlamına geldiğini ifade etti. MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, KDK'nın vatandaşın hak arama yollarını güçlendiren önemli kurumlardan biri olduğunu kaydederek, 2023 ve 2024 raporlarına göre vatandaşların en çok adalet, milli savunma ve güvenlik konularında başvuru yaptığını dile getirdi. Taytak, bu başvuruların devletin her kademesinde vatandaş odaklı hizmet anlayışının önemini gösterdiğini söyledi. CHP Grubu adına Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, KDK raporlarının 2 yılda sadece 1 Genel Kurul'da görüşülmesinin yetersiz olduğunu vurguladı. Başarır, kurumun ana hedeflerinin insan haklarında geliştirme, hukukun üstünlüğünü sağlama ve hak arama kültürünü yaygınlaştırma olduğunu ancak bu hedeflere ulaşılamadığını belirtti. Kurumun işlevsel hale getirilemediğini ve istediği noktada çalıştırılamadığını ifade etti. AK Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık ise AK Parti döneminde hak arama yollarının çeşitlendiğini ve vatandaşların kolaylıkla erişebileceği kurumsal mekanizmaların oluştuğunu ifade etti. Karamık, KDK'ya gelen başvuru sayısındaki artışın Kurum'un etkinliğini ve toplum nezdindeki güvenilirliğini güçlendirdiğini gösterdiğini söyledi. En memnuniyet verici gelişmenin ise Kurum'un tavsiye kararlarına uyum oranındaki artış olduğunu belirtti.
GENEL KURUL SONA ERDİ
Siyasi parti grupları temsilcilerinin konuşmalarının tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, rapor üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek birleşimi 7 Ekim Salı günü açmak üzere kapattı.
Bakmadan Geçme
Okul saldırısı TBMM'ye taşındı
EMEP'li Sevda Karaca, Girne'deki gemi faciasını TBMM'ye taşıdı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, silahların teslim edilmesini umuyor
YENİ Partili Barut, yurt dışı çıkış harcı gelirlerini sordu
DBP'li Uçar: Kürt meselesinin Meclis'te konuşulması kazanım
Kurtulmuş: Yasa sadece PKK, PYD ve KCK için geçerli
