Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4.8 büyüdü
TÜİK, Türkiye ekonomisinin 2025 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 4.8 büyüdüğünü açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılının ikinci çeyreğine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Açıklamaya göre, GSYH'nin zincirlenmiş hacim endeksi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.8 artış gösterdi. Bu sonuç, Türkiye ekonomisinin büyüme trendini 20 çeyreğe taşıdığını ve beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydedildiğini ortaya koyuyor.

HÜKÜMETTEN OLUMLU DEĞERLENDİRME
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yılın ilk yarısındaki yıllık büyümenin yüzde 3.6 olduğunu ve milli gelirin yıllıklandırılmış olarak 1.5 trilyon dolara yaklaştığını belirtti. Bakan Şimşek, ikinci çeyrekteki büyümenin, takvim etkisi ve düşük baz etkilerinin de katkısıyla gerçekleştiğini vurgulayarak, 'İkinci çeyrekte takvim ve düşük baz etkilerinin de katkısıyla yıllık büyümedeki artışla birlikte dezenflasyonun sürmesi, uyguladığımız programın başarısını net bir şekilde ortaya koymaktadır' dedi. Tarım sektörünün zirai don nedeniyle daralmasına rağmen, diğer tüm sektörlerde katma değerin arttığını, imalat sanayisinin son 12 çeyreğin en yüksek performansını sergilediğini ve yüksek teknolojili üretimde yıllık yüzde 40'lık bir büyüme kaydedildiğini açıkladı. Bakan, tüketim ve yatırımın dengeli seyrinin devam ettiğini, ihracatın küresel zorluklara rağmen arttığını ancak net dış talebin negatif olduğunu belirtti. Cari açığın milli gelire oranının ise yüzde 1.3 ile sürdürülebilir seviyelerde kaldığını ifade etti. Şimşek, önümüzdeki dönemde finansal koşulların iyileşmesi ve küresel belirsizliklerin azalmasıyla büyümenin kademeli olarak potansiyel seviyesine ulaşmasını beklediklerini ve 2026-2028 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı'nı (OVP) yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.
OECD VE G20'DE TÜRKİYE'NİN SIRALAMASI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ekonomisinin enflasyon ve işsizlik oranlarında düşüş, ihracatta artış ve güçlü ekonomik büyüme kaydettiğini vurguladı. Bolat, uygulanan ekonomi programının küresel ve bölgesel belirsizliklere rağmen milli gelir artışı, cari işlemler açığındaki iyileşmeler, enflasyondaki düşüş, faiz oranlarındaki gerileme, kredi notlarındaki artışlar, risk priminde gerileme, finansal istikrar ve döviz rezervlerindeki artış gibi olumlu sonuçlar doğurduğunu belirtti. Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci, G20'de ise dördüncü ülke olduğunu da sözlerine ekledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise sanayi sektörünün yüzde 6.1'lik güçlü bir büyüme kaydettiğini ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Bakan Mehmet Şimşek, sosyal medya paylaşımında, ekonomik programın nihai hedefi olan kalıcı refah artışında önemli bir eşiğe yaklaşıldığını ve Dünya Bankası sınıflamasına göre 2025 yılında yüksek gelirli ülkeler grubuna girme ihtimalinin arttığını belirtti.
Bakmadan Geçme
Uğur Poyraz, Türkiye ekonomisini eleştirdi
Bakan Bolat: Türkiye yatırımcılar için fırsatlar sunuyor
DEM Parti, Türkiye ekonomisi için alarm zilleri çalıyor dedi
Kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 23,1 olarak kaydedildi
Kamu borcu GSYH oranında tarihi düşüş
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör engeli kalkarsa Türkiye ekonomisi yeni bir döneme girecek
