Gündem

Türkiye’nin AB Üyeliği Umudu Sona Erdi

Emekli Büyükelçi Selim Yenel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB üyelik süreciyle ilgili açıklamalarının, Türkiye'nin artık AB'ye üye olamayacağının netleştiğini gösterdiğini belirtti. Yenel, Batı ile bağların kopmadığını ancak üyelik dışında yeni
ANKA
ANKA
1 dk Sesli Dinle 1
Türkiye’nin AB Üyeliği Umudu Sona Erdi

Emekli Büyükelçi Selim Yenel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği (AB) üyelik süreciyle ilgili yaptığı açıklamalara dair değerlendirmelerde bulundu. Yenel, Erdoğan'ın "önceliğimiz AB değil" şeklindeki sözlerinin, Türkiye'nin AB'ye üye olamayacağı gerçeğini ilk kez bu kadar net bir şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Üyelik umudu sona erdi mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El Cezire televizyonuna verdiği röportajda, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde 53 yıldır bekletildiğini ve Avrupa'nın Türkiye'yi arasına almak istemediğini vurgulamıştı. Erdoğan, "Alırlarsa ne ala almazlarsa ne ala. Bizim için öncelik AB değil ama kaybeden onlar olur" ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamalara karşılık, emekli Büyükelçi Selim Yenel, "Türkiye'nin üye olacağı yok, Avrupa da bizi istemiyor" diyerek, bu durumun artık net bir şekilde anlaşıldığını ifade etti.

Batı ile bağlar kopmadı

Yenel, Türkiye'nin Batı'nın bir parçası olduğunu ve AB ile olan ilişkilerinin devam ettiğini, ancak üyelik dışındaki ilişkilerin şekilleneceğini söyledi. Mekke Ortak Savunma Anlaşması gibi gelişmelerin Türkiye'nin yönünü değiştirdiği yorumlarına ise katılmadığını belirten Yenel, "Batı'nın bir parçasıyız. AB ile ilişkimiz var, AB ile ilişkimizi koparmadık. Sadece üyelik olmayacağı anlaşılıyor" diye konuştu. Gümrük Birliği ve vize muafiyeti gibi konulardaki zorluklara ve Kıbrıs meselesine de değinen Yenel, bu durumların AB ile üyelik dışı bir ilişki modeline geçişi zorunlu kıldığını ekledi.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

  • Alp Demir

    Mevcut demografik yapı, İslamcılık, feodalizm ve orta doğululuk ile bizim AB'ye girmek gibi bir umudumuz Atatürk sonrasında zaten hiç bir zaman yoktu ki bundan sonra olsun. AB hedefi diye konuşup durdukları şey, Atatürk'ün izinden gitmek isteyen kesimleri oyalamak içindi. Artık buna ihtiyaçları kalmadı.

Bu Yazıyı Paylaş