Dünya

Üstel: Doğu Akdeniz’deki haklarımızdan taviz vermeyiz

Ünal Üstel, KKTC ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin izne bağlı olmadığını söyledi. Türkiye-KKTC Doğal Gaz Boru Hattı projesinin tamamlanacağını ve Kıbrıs Türk halkının yararlanacağını belirtti.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Üstel: Doğu Akdeniz’deki haklarımızdan taviz vermeyiz

KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği nezdindeki girişimlerine tepki gösterdi. Üstel, Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz’deki haklarından ve Türkiye ile yürütülen projelerden vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

Rum yönetimine iş birliği çağrısı

Yazılı açıklamasında Rum yönetiminin diplomatik faaliyetlerini ve mektuplarını takip ettiklerini belirten Üstel, BM’ye gönderilen mektupta “Akdeniz Araştırma 1” gemisinin çalışmalarından şikâyet edilmesini eleştirdi. Bu faaliyetlerin Rum yönetiminin iznine bağlı olduğu iddiasının gerçeklerden uzak olduğunu kaydetti. KKTC ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki araştırma ve incelemelerini izne tabi olmadan sürdürdüğünü ifade eden Üstel, Rum yönetimine şikâyet mektupları yerine Kıbrıs Türk tarafının iş birliği çağrısına yanıt verme çağrısı yaptı. Türklerin eşit hak ve statüsünü yok sayan adımların meşru olamayacağını söyledi.

Doğal gaz hattı tamamlanacak

Üstel, GKRY Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos’un Türkiye-KKTC Doğal Gaz Boru Hattı projesine yönelik rahatsızlığını da eleştirdi. Rum yönetiminin KKTC’nin kararlarına ve projelerine müdahale edemeyeceğini belirten Üstel, hattın tamamlanacağını ve Kıbrıs Türk halkının projeden yararlanacağını kaydetti. “Asrın Projesi” ile adaya ulaştırılan suyun ardından doğal gazın da geleceğini belirterek hattı Türkiye ile bağın göstergelerinden biri olarak niteledi. Üstel, Rum yönetimine su ve doğal gaz konularında iş birliğine açık olduklarını bildirdi. Kıbrıs Rum halkına da seslenen Üstel, “Liderliğinizin uzlaşmaz, yıkıcı ve tehlikeli politikalarına artık dur demenin zamanı gelmiştir. Ada’da yan yana iki ayrı halkın ve iki ayrı devletin barış içinde yaşamasının yollarını aramak, her iki halkın da yararınadır. Bu gerçekliği kabul etmek, Kıbrıs’ta kalıcı barış ve istikrarın da ön koşuludur” dedi.

Bu Yazıyı Paylaş