Gündem

Usulsüz Vatandaşlıkta Dev Operasyon: 72 Şirkete Kayyum, Binlerce İptal!

Gayrimenkul satışları üzerinden usulsüz şekilde Türk vatandaşlığı kazanan 6 bin 134 kişinin vatandaşlığı iptal edildi. Son operasyonda ise 1070 kişinin usulsüz geçtiği belirlendi.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Usulsüz Vatandaşlıkta Dev Operasyon: 72 Şirkete Kayyum, Binlerce İptal!

İçişleri Bakanlığı, gayrimenkul satışları üzerinden usulsüz şekilde Türk vatandaşlığı kazandırılmasına yönelik yürütülen soruşturmalar ve idari incelemeler neticesinde toplam 6 bin 134 kişinin vatandaşlığının iptal edildiğini duyurdu. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen ikinci dalga operasyonda 72 kişi gözaltına alınırken, soruşturma kapsamında 72 şirkete kayyum atandı.

Bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada, sahte ve usulsüz ekspertiz raporlarıyla vatandaşlık sürecini suiistimal eden yapılara karşı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü koordinasyonunda büyük bir inceleme yürütüldüğü vurgulandı.

Yatırım Uygunluk Belgeleri İptal Edildi ve Kararlar Geri Alındı

Yürütülen titiz çalışmaların detaylarını paylaşan İçişleri Bakanlığı, şu rakamsal verilere dikkat çekti:

Sahte ve usulsüz ekspertiz raporları nedeniyle 1.150 yatırımcının yatırım uygunluk belgesi iptal edildi. Bu kapsamda aile fertleriyle birlikte toplam 5.391 kişinin vatandaşlık kararı geri alındı.

Vatandaşlık kazandıktan sonra kamu düzeni ve millî güvenlik bakımından sakıncalı olduğu tespit edilen 263 yatırımcı ve aile fertleriyle birlikte toplam 743 kişinin vatandaşlık kararı iptal edildi.

Böylelikle toplamda 1.413 yatırımcı ve aile fertleriyle birlikte 6.134 kişinin Türk vatandaşlığı kazanma kararı yürürlükten kaldırıldı veya geri alındı.

Son Operasyonda 1.070 Kişilik Muvazaa Tespiti

21 Eylül 2026 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde düzenlenen ikinci dalga operasyonda, muvazaalı gayrimenkul satışları üzerinden usulsüz vatandaşlık kazandırılan aile bireyleriyle birlikte 1.070 kişi ile süreci devam eden 11 kişi tespit edildi. Bu kişilerin 263'ünün yatırımcı, 807'sinin aile ferdi olduğu; 1.015 kişinin karar tarihinde, 55 çocuğun ise karar tarihinden sonra vatandaşlık kazandığı anlaşıldı. Süreci devam eden 11 kişiden 1'i hakkında geri alma, 3'ü hakkında ret işlemi yapılırken, 7 kişinin ise resmi başvurusunun bulunmadığı belirlendi.

Milliyetçi Gazeteciler ve Yazarlar Birliği Başkanı İsmail Türk'ten Sert Tepki

Yaşanan gelişmelerin ardından Milliyetçi Gazeteciler ve Yazarlar Birliği Başkanı İsmail Türk, sosyal medya hesabı X üzerinden konuya ilişkin çok sert bir açıklama yaparak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ne demiştik?

Rant uğruna, haksız kazanç için ya da seçmen hesabıyla verildiği iddia edilen vatandaşlıkların bir gün mutlaka sorgulanacağını söylemiştik.

“İptal edilemez” diyenler vardı. Görüyoruz ki hukuki şartları oluştuğunda iptal de edilebiliyor.

İktidar değiştiğinde şaibeli vatandaşlık dosyalarının tamamı hukuk çerçevesinde yeniden incelenebilir. Usulsüzlük, sahtecilik veya kanuna aykırılık tespit edilenlerin vatandaşlıkları hakkında gerekli işlemler yapılabilir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı satılık bir tapu, rant kapısı veya oy devşirme aracı değildir!"

Bu Yazıyı Paylaş