Gündem
Yayınlanma : 02 Ağustos 2026 09:35

Vatandaşın cebi boşaldı, borcu dağ oldu: Bankalara 1 trilyonluk yük!

Vatandaşın cebi boşaldı, borcu dağ oldu: Bankalara 1 trilyonluk yük!
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borcunun yılbaşından bu yana 1 trilyon 43 milyar lira arttığını açıkladı. Gelir yetersizliği nedeniyle milyonlarca kişi ilk kez borçlanırken, icra dosyaları da hızla artıyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'deki vatandaşların bankalara olan borç yüküne dair çarpıcı rakamlar ortaya koydu. Yılbaşından bu yana vatandaşların bankalara olan borcunun tam 1 trilyon 43 milyar lira arttığını belirten Gürer, bu durumun bir refah göstergesi değil, geçim sıkıntısının bir sonucu olduğunu vurguladı.

BORÇ DAĞI BÜYÜYOR, TAKİBE DÜŞEN TUTAR ARTIYOR

Gürer'in açıklamalarına göre, kredi kullanımındaki artış, vatandaşların yaşam pahalılığı karşısında ayakta kalma mücadelesini gözler önüne seriyor. Gelir artışının enflasyonun gerisinde kalmasıyla birlikte, vatandaşlar kredi kartlarına, kredili mevduat hesaplarına ve tüketici kredilerine yönelmek zorunda kalıyor. 2024'ün ilk haftası ile 24 Temmuz haftası arasında tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları 5 trilyon 728 milyar liradan 6 trilyon 677 milyar liraya fırladı. Aynı dönemde zamanında tahsil edilemeyen ve takibe alınan borç tutarı ise 95 milyar lira artarak 337 milyar liraya ulaştı. Varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlar da 132 milyar liraya dayanmış durumda.

ICRA DOSYALARI KABARIYOR, MİLYONLAR YENİDEN BORÇLANIYOR

Ekonomik sıkıntıların en net görüldüğü alanlardan biri de icra daireleri. 2024 başında 23 milyon 993 bin 843 olan derdest icra dosyası sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 25 milyon 793 bin 379'a yükselmiş. Bu yıl içinde icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı ise 5 milyon 936 bin 310'a ulaşmış durumda. Gürer, bireysel kredi kullanan kişi sayısının son bir yılda yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi artarak 44 milyon 300 bine ulaştığını ve ortalama kredi bakiyesinin 153 bin lira seviyesine çıktığını belirtti. İlginç bir şekilde, 2024'ün ilk beş ayında yaklaşık 2 milyon 527 bin kişi ilk kez finansal sisteme dâhil olarak kredi kullanmış. Bu durum, insanların yatırım veya birikim yapmak için değil, sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak ve günü kurtarmak için borçlandığını gösteriyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.