Gündem

YÖK Başkanı'ndan Tarım ve Hayvancılık Milli Güvenlik konusuyla ilgili kritik uyarı

YÖK Başkanı Özvar, tarım ve hayvancılığın milli güvenlik meselesi olduğunu belirterek, sektörün milli gelire katkısındaki düşüklüğe dikkat çekti. Protokol ile 40 bin gence istihdam ve girişimcilik fırsatı sunulacak.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
YÖK Başkanı'ndan Tarım ve Hayvancılık Milli Güvenlik konusuyla ilgili kritik uyarı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, tarım ve hayvancılığın artık yalnızca ekonomik bir alan olmanın ötesine geçerek milli güvenlik, toplumsal refah ve sürdürülebilir kalkınma için hayati bir mesele haline geldiğini vurguladı. Burdur'da Tarım Teknolojileri Kümelenmesi Vakfı (TÜME) ile YÖK arasında imzalanan iş birliği protokolü töreninde konuşan Özvar, bu stratejik alanın önemine dikkat çekti.

TARIM SEKTÖRÜNDE VERİMLİLİK AÇIĞI

YÖK Başkanı Özvar, Türkiye'de istihdamın yaklaşık yüzde 14'ünün tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinde yer almasına rağmen, bu sektörlerin milli gelire katkısının sadece yüzde 6 civarında kaldığını belirtti. Bu durumun, sektörde verimlilik ve katma değer üretimi açısından katedilmesi gereken önemli bir mesafe olduğunu gösterdiğini ifade etti. Özvar, küresel düzeyde gıda güvenliği, sürdürülebilir üretim ve iklim değişikliği gibi çok boyutlu sınamalarla karşı karşıya olunduğu bir dönemde, tarım ve hayvancılığın her zamankinden daha kritik bir konuma ulaştığını söyledi.

40 BİN GENCE İSTİHDAM VE GİRİŞİMCİLİK FIRSATI

İmzalanan protokol ile üniversiteler bünyesinde yapay zeka tabanlı otonom eğitim ve araştırma çiftlikleri kurulacağını belirten Prof. Dr. Özvar, bu çiftliklerin sadece üretim yapmakla kalmayıp, aynı zamanda eğitim, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme merkezleri olarak da işlev göreceğini anlattı. Bu sayede öğrencilerin sahada eğitim alacağını, genç çiftçi adaylarının yetiştirileceğini ve üniversitelerin bilgi birikiminin uygulamaya dönüşeceğini kaydetti. Ayrıca, üniversitelerde Hayvancılık Teknolojileri ve İşletmeciliği ön lisans programı açılmasının planlandığını ve protokol kapsamında yaklaşık 40 bin gence istihdam ve kendi işini kurma imkanı sağlanmasının hedeflendiğini ekledi.

Bu Yazıyı Paylaş