Ekonomi

Zincir marketlerin raf fiyatları mercek altına alınmalı: Palandöken'den çarpıcı iddialar

TESK Başkanı Palandöken, zincir marketlerin fiyat oluşum süreçlerinin mercek altına alınması gerektiğini savunarak, haksız rekabetin enflasyonu artırdığını ve üreticiyi mağdur ettiğini belirtti.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Zincir marketlerin raf fiyatları mercek altına alınmalı: Palandöken'den çarpıcı iddialar

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, enflasyonla mücadelede kritik bir noktaya dikkat çekerek, zincir marketlerin fiyat oluşum süreçlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurguladı. Palandöken, "Raf fiyatlarının nasıl oluştuğu dikkate alınmalı" diyerek, bu konunun enflasyonla mücadelede göz ardı edilmemesi gereken bir unsur olduğunu belirtti.

FİYAT OLUŞUMUNDA HAKSIZ REKABET İDDİASI

Palandöken, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, enflasyonu körükleyen başlıca etkenlerden birinin ulusal zincir marketlerin uyguladığı haksız rekabet olduğunu savundu. Sadece üretim maliyetlerini konuşmanın yetersiz kaldığını belirten Palandöken, şunları ekledi: "Özellikle büyük zincir marketlerin fiyatlandırma stratejileri, normal şartlarda rekabetin artmasıyla fiyatların düşmesi gerekirken, tam tersine bir fiyat birlikteliği ve baskısı yaratıyor. Tarladan veya üreticiden çok düşük maliyetlerle alınan ürünler, bu marketlerin raflarında fahiş fiyatlarla tüketiciye sunuluyor. Bu durum, hem üreticinin emeğinin karşılığını alamamasına hem de birçok üreticinin üretimden çekilmesine yol açıyor."

PİYASA DENGESİ BOZULUYOR, TÜKETİCİ MAĞDUR OLUYOR

Binlerce şubeye sahip büyük işletmelerin mağaza sayısının artmasının rekabeti güçlendirmediğini, aksine fiyatların birbirine yakınlaşarak bir hakimiyet alanı yarattığını ifade eden Palandöken, bu yapının piyasa dengelerini bozduğunu ve enflasyonun yükselmesine zemin hazırladığını söyledi. Üreticinin alım fiyatını belirleyemez hale geldiği ve büyük marketlerin belirlediği fiyatlar nedeniyle üretimden uzaklaştığı bir ortamda, arzın daralmasıyla fiyatların daha da artacağını öngörüyor. Palandöken, etkin denetim mekanizmalarının eksikliğinde hem piyasa dengesinin bozulduğunu hem de tüketicinin yüksek fiyatlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, fiyat oluşum süreçlerinin şeffaf bir şekilde izlenmesi ve rekabeti engelleyen uygulamaların önlenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Yıllardır dile getirilen Perakende Yasası'nın esnaf, tüketici ve enflasyonla mücadele açısından bir zorunluluk haline geldiğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş