Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Dışişleri Bakanı olarak atadığı Hakan Fidan, ilk icraatını kritik iki konuda gerçekleştirdi. Fidan, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile yaptğı görüşmede Ukrayna-Rusya savaşı ve kritik hale gelen İsveç'in NATO üyeliğini görüştü.

Hakan Fidan'ın Tobias Billström ile yaptığı görüşmede, İsveç'in NATO'ya üyelik süreci değerlendirilerek, Billström'e İsveç'in NATO üyeliği için terörle mücadelede somut adımlar atması gerektiğini söylediği öğrenildi.

TÜRKİYE İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİ VETO ETMİŞTİ

Finlandiya ve İsveç aynı dönemde NATO'ya üyelik başvurusu yapmış, Finlandiya geçtiğimiz aylarda NATO'ya kabul edilirken, Türkiye, İsveç'in üyeliğini terör örgütleri ile arasına mesafe koymaması nedeniyle veto etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'de düzenlenen Göreve Başlama Töreni'ne katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Erdoğan arasında yapılan ikili görüşme İsveç'in NATO üyeliği ele alınmış, Stoltenberg, görüşmenin ardından "Türkiye son derece önemli bir NATO müttefikidir. İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasındaki üçlü uzlaşıların altını çizmek istiyoruz. Bugün ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak mekanizmanın güçlü bir şekilde devam etmesi için anlaşıya vardık" açıklamasında bulunmuştu.

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ GİDERMEK İÇİN ADIM ATTIK"

Türkiye'nin endişelerini gidermek için adım attıklarını vurgulayan Stoltenberg şunları söyledi:

"Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerini ele aldık. İsveç Türkiye'nin endişelerini gidermek için adım attı. İsveç taahhütlerini tamamlamıştır. 12 Haziran'da İsveç Türkiye ve NATO bir araya gelecek. NATO'ya üyelik İsveç'i daha güçlü yapacaktır ancak aynı zaman NATO'yu ve Türkiye'yi de daha güçlü yapacaktır."

"SÜREÇ İSVEÇ'İN ATACAĞI ADIMLARA BAĞLI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise mart ayında Ankara'da konuk ettiği Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile yaptığı görüşmenin ardından "İsveç'le olan görüşmelerimizi ise ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkeleri ve iyi niyetinin, artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır" demişti.

Editör: Yadigar Hanım