Elektrikli uçan taksi olarak vaat edilen elektrikli araçlar Avrupa’da yolcu taşımaya başlayacak. 2024 Paris Yaz Olimpiyatları bir yıl içerisinde başlayacak. Sporcular yaz olimpiyatları ve tarih yazmak için hazır. Aynı heyecanı paylaşan bir başka girişimci firma da Volocopter… Volocopter bir havacılık girişimi olarak geçiyor. Eğer her şey planlar doğrultusunda giderse iki kişilik elektrikli hava aracı VoloCity, Paris çevresinde yolcu taşıyacak. Avrupa'da elektrikli dikey kalkış ve iniş (EVTOL) hava aracını kullanan ilk hizmet olacak. Dünyanın dört bir yanındaki onlarca şirket, şehirlerin tam kalbine inebilecek daha sessiz, daha ucuz ve karbon nötr bir yolculuk vadeden EVTOL araçlarını geliştiriyor.

Volocopter, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’nın (EASA), Olimpiyatlara hazır olabilmeleri için önümüzdeki birkaç ay içinde VoloCity adlı araçlarına izin vermesini bekliyor. Volocopter bir Alman şirket. Alman şirketin mali işler sorumlusu Christian Bauer çok heyecanlı; "Her şey hazır ve gelecek yılın ortasında harekete geçmeyi bekliyor.” dedi. Üç güzergah, Paris'in merkezini, şehrin havalimanları ve helikopter pistlerine bağlayacak. Volocopter ayrıca turistik gezi için de imkân sunacak.

VoloCity şimdilik sadece iki kişilik olarak üretildi. Ancak daha fazla yolcu taşıyabilecek versiyonları da üretime geçecektir. Uçak geliştirmenin zor olduğu aşikar iken bir de bunun için sertifika işlemleri teknik olarak daha da zorlayıcı. Christian Bauer, zorluğun farkında olduğunu söylüyor; "Şu anda bizi engelleyen şey, tüm çalışanlarımızın üzerinde yoğunlaştığı batarya teknolojisi. Helikopter hizmeti civarında daha yüksek fiyatlarla başlayacağız. Daha sonra, dört veya beş yolcu kapasiteli bir modelimiz olduğunda, kademeli olarak fiyatlarımızı aşağıya çekeceğiz.“ dedi.

lilium jet motor

Almanya merkezli Lilium şirketi, şimdiden daha büyük bir EVTOL geliştirdi. Altı kişiye kadar yolcu taşıyacak şekilde tasarlanmış bir araç bu. Ulaşımın zor olduğu bölgelerde kullanılması düşünülüyor.

Lilium, Volocopter gibi rotor kullanmak yerine, dikey kalkış ve ileri yönlü uçuş arasında uyum içinde eğilebilen, kanatları üzerine yerleştirilmiş 30 elektrikli jet motoru kullanıyor. 2025 yılında Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’ndan (EASA) sertifika almayı bekliyor. Lilium’un CEO'su Klaus Roewe, "Düşük maliyetli iyi bir tren ağının olduğu yerde onunla rekabet etmek istemeyiz. Altyapının olmadığı ve altyapı inşa etmenin zor olduğu durumlarda devreye gireriz" diyor.

Nisan ayında Volocopter, Almanya'nın güneyinde Stuttgart yakınlarındaki Bruchsal'da yılda 50 hava aracı üretebilen ilk montaj servisini açtı, ancak on yılın sonuna kadar her yıl 5.000 ila 7.000 araç üretmeyi umuyor. Bauer, yapılması gereken çok iş olduğunu kabul ediyor. "Bu aracı sertifikalandırmak için ilk maratonun son adımında olduğumuzu söyleyebilirim. Böylece bir sonraki maraton başlıyor ki o da kâr etmek."

volocity air taxi

(Kaynak: BBC)

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı