ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, savaşın Ukrayna'daki askerlerin aşk hayatına etkilerini yazdı.

Kendisini Vlad olarak tanıtan Ukraynalı asker, cephede yaşadıklarından sonra sohbet edip ilişki kurmakta zorlandığını söyledi.

Tinder'dan tanıştığı bir kişiyle konuşmasını anlatan Vlad, "Sohbeti ‘Nasılsın?' sorusundan öteye taşıyabilecek enerjim olmadığını gördüm" dedi.

30 yaşındaki asker, "Konuşmaya başlıyorum, ‘Merhaba, nasılsın?' diye soruyorum ama sohbet daha ileri gitmiyor. Benim için bu diyaloğu başlatmak bile çok enerji gerektiriyordu. İçimde bunu bulamadım" ifadelerini kullandı.

Kirilo Dorolenko ise "Cephedeyken sürekli havan saldırısı altındasınız. Daima bir adrenalin ve stres hissediyorsunuz. Arkadaşlarınız yaralanıyor. Her türlü ölümü görüyorsunuz. Buna ancak bir noktaya kadar katlanabilirsiniz" dedi.

36 yaşındaki asker, cephedeki görevlerine ara verdiklerinde Tinder üzerinden flört ettiklerini ama "nazik, duygusal ve şefkatli davranarak ayak uydurmak için yeterli vakti bulamadıklarını" belirtti.

Kiev'de çalışan seks terapisti Aleksandr Kolomiyçuk da savaşın askerlerde ciddi travmalar yarattığına dikkat çekti.

Kolomiyçuk şunları söyledi:

Bu gerçek bir travma. Romantizmle travma bir arada gitmez. Hayatta kalmaya çalışıyorsanız, yakınlık kurma ve seks yapma gibi şeyleri düşünmezsiniz. Bunlar eğlence ve zevkle ilgilidir ama savaşta bunlara ayıracak vakit yok

ABD'deki Boston Üniversitesi'nden askerlerle çalışan psikiyatr Casey Taft ise "Başka kişilere güvenmeleri çok zor oluyor. Bir asker savaştan döndüğünde, hayatta kalmaya odaklı zihinsel yapısını değiştirmesi güç" dedi.

Genya Aslanyan ise havadılık okuluna girmek için Ukrayna'dan Kanada'ya giden erkek arkadaşı Anton'la 2019'da ayrıldıklarını söyledi.

Almanya'da Yabancı İşçi Eksikliği ve Yabancı Düşmanlığı Almanya'da Yabancı İşçi Eksikliği ve Yabancı Düşmanlığı

32 yaşındaki Aslanyan, savaş çıktığında Anton'un Ukrayna'ya döndüğünü ve tekrar görüşüp birkaç ay önce evlendiklerini belirtti.

Öte yandan Ukrayna'daki sex shoplarda satılan ürünlerin türleri de değişti.

Kasımda yoğun bombardıman altındaki Dnipro şehrinde yer alan bir sex shop işleten Larisa Gonçarova, mağazadaki iç çamaşırlarının yerini, sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle karanlıkta parlayan kondomların ve LED lambalı oyuncakların aldığını söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta çatışmalar 315. günde de devam ediyor.

Editör: İlayda Şimşek