Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması davasına ilişkin Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklama yaptı. Şahin, sözlü açıklamasında " "Yazılı metindeki taleplerimizi aynen ilettik. PKK'yı terör örgütü olarak görmediklerini kendileri de açıkça ifade ediyorlar. Seçimden önce sürecin tamamlanıp tamamlanmaması yüksek mahkemenin takdiri" dedi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Şahin’in davaya ilişkin nihai talebini açıklamasının ardından HDP’ye sözlü savunmasını yapması için 1 aylık ek süre verilecek. Bu süreçten sonra da AYM Raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Rapor AYM üyelerine dağıtılacak. Raporun daha sonra AYM Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslanbelirleyeceği günde üyeler bir araya gelerek kapatma istemini karar bağlayacak. Kapatma kararı için Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile HDP'ye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacak.

Anayasa Mahkemesi 5 Ocak’ta Yargıtay Başsavcısı Şahin’in talebi üzerine HDP’nin hazine yardımına bloke konulması kararı almıştı.

HDP'NİN HAZİNE YARDIMI HESABINA TEDBİREN BLOKE KONULDU

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, HDP'ye ödenen devlet yardımının bulunduğu banka hesabına, ödenen veya ödenecek devlet yardımı yönünden tedbiren bloke konulmasını kararlaştırmış, davalı partiye bu yöndeki savunması için 30 gün süre vermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Mart 2021'de, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı. İddianame, eksiklikler nedeniyle 31 Mart 2021'de Anayasa Mahkemesince oy birliğiyle reddedildi.

Başsavcılık, 7 Haziran 2021'de tekrar dava açtı. Anayasa Mahkemesi de 21 Haziran 2021'de yeni iddianameyi oy birliğiyle kabul etti.

HDP'nin ön savunmasını mahkemeye sunmasının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Kasım 2021'de esas hakkındaki görüşünü mahkemeye gönderdi. Verilen ek sürelerin ardından HDP, esasa ilişkin savunmasını 19 Nisan 2022'de Anayasa Mahkemesine sundu.

Editör: Yadigar Hanım