Elektrikli ısıtıcılar, kış mevsiminde çok işe yarasa da, son zamanlarda çıkan yangınlar nedeniyle tehlikeli olabiliyor. Uzmanlar, bu cihazların devrilme ihtimaline karşı açık bırakılmaması gerektiğini hatırlatıyor. Soba devrilme emniyeti olan modellerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Topraklı priz kullanın” uyarısında bulunuyor.

Kalp sağlığında meyve tüketiminin önemi büyük! Kalp sağlığında meyve tüketiminin önemi büyük!

Elektrikli ısıtıcılar, açıkken devrilirse yangına sebep olabileceği için dikkatli kullanılmalı ve soba devrilme emniyeti olan modeller seçilmeli. Soğuk havalar nedeniyle, elektrikli ısıtıcı kaynaklı yangınlar artış gösteriyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan, elektrikli ısıtıcıların nasıl sağlıklı kullanılacağı konusunda önemli tavsiyelerde bulunuyor. Uçan, özellikle infrared elektrikli ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları ve diğer cihazların kablolarının gelmemesine özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. İnfrared ısıtıcıların önünde yanıcı elyaflı kıyafetler veya çadır yalıtım malzemeleri gibi kolay tutuşan malzemeler bulunmaması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca, ısıtıcıların önünde birkaç metre mesafe bırakılması gerektiğini ifade ediyor. Elektrikli ısıtıcıların quartz, infrared, yağlı radyatör ve fanlı kapalı tip rezistanslı gibi farklı türleri var. Uçan, quartz ve infrared türlerinde soba devrilme emniyetinin bulunmasının şart olduğunu vurguluyor. Bu önlemlerin yanında, malzeme kalitesine de dikkat eden Uçan, kullanıcıların elektrikli ısıtıcıları güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için bu kurallara riayet etmelerini öneriyor. Uzmanlar, elektrikli sobaların yanında yanabilecek eşyaların konulmaması gerektiğine de işaret ediyor. Elektrikli ısıtıcıların çalıştığında havayı ve ortamı ısıttığını anlatan Uçan, yağlı radyatörlerin diğer türlerden daha verimli olduğunu dile getiriyor. Fakat, ısıtıcıların yıpranmamış güç kablosu, sağlam priz bağlantısı ve topraklı priz kullanımı gibi güvenlik kurallarına uygun bir şekilde kullanılması gerektiğini hatırlatıyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay da prizlere takılı unutulan veya aşırı ısınmaya yatkın olan elektrikli cihazların kazalara yol açabileceğini söylüyor. Ayrıca, elektrikli cihazların sürekli çalıştırılması veya uzun süre açık bırakılması durumunda aşırı ısınmaya ve kazalara neden olabileceğini ifade ediyor. Özay, prizlerin ve fişlerin doğru bağlantılarına da dikkat çekerek, elektrikli cihazların güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bu kurallara uyulması gerektiğini belirtiyor. Elektrikli ısıtıcıların güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabilmesi için alınacak bu basit önlemler, yangın riskini büyük ölçüde azaltabilir ve kullanıcıların güvenliğini sağlayabilir.

Kaynak: Haber merkezi