Yüksek tansiyondan nasıl kurtulunur ve kalp krizi sebebiyle olabilecek ölüm nasıl önlenir: Türkiye'nin onursal kalp cerrahı Dr. Ahmet Babacan açıklıyor

İnme ve kalp krizi Türkiye'de her altı ölümden birine neden olan tanılardır. Yaşamı tehdit eden bu durumların gelişmesinin ana nedeni, damar sistemindeki birikmiş kirdir.

Bu durum sıklıkla baş ağrılarına, bulanık görmeye, uyku sorunlarına ve diz ağrılarına neden olabilir. Evet, tüm bu semptomlar tam olarak kan damarlarındaki kolesterolden kaynaklanmaktadır.

Suçlunun yaş olduğunu mu düşünüyorsunuz? Yapabileceğiniz hiçbir şey yok mu diye mi sanıyorsunuz? Öyle değil!

Öğrenmek için makaleyi okuyun:

Organlara yetersiz kan gitmesi başka hangi hastalıklara neden olur?

Damarlarınızın "tıkalı" olduğunu gösteren işaretler nelerdir?

Kan damarlarınızı evde temizlemek zor mu?

Yüksek tansiyon neden tehlikelidir ve zamanında ondan kurtulmazsanız vücudunuz için sonuçları ne olacaktır?

Doktorlar ve ilaçlar yardım etmezse kendinizi yüksek tansiyonun kaçınılmaz ölümünden nasıl kurtarabilirsiniz?

Yüksek tansiyondan kurtulmak için modern bilimsel gelişmeler nelerdir ve neden eczanelerden satın alınamazlar?

Önde gelen uluslararası Antikvarium tıp dergisi olarak istatistiklere göre 21. yüzyılın önde gelen hekimi olan profesörle özel bir röportaj yapmayı başardık. Ahmet Babacan, kalp cerrahı ve Türkiye'ın fahri doktoru.

Ahmet Babacan, 7420'den fazla kalp ameliyatı gerçekleştirmiş olup en yaşlı hastası 87, en genç hastası ise sadece 15 yaşındaydı.

Ahmet Babacan uzun yıllardır çocuklarla çalışmaktadır, bu nedenle karmaşık tıbbi konuları basit ve anlaşılır bir şekilde açıklamayı öğrenmiştir. Birçoğu Almanya ve İsrail de dahil olmak üzere 9 ülkedeki üniversitelerde kullanılan 28 kitap ve ders kitabı yazmıştır.

Ahmet Babacan'ın bize öğrettiği en önemli şey ise sağlığımızın %90'ının kanımıza bağlı olduğunu unutmamaktır.

Sibel Yığıncı tarafından röportaj yapıldı

- Ahmet Bey hastalarına ve hepimize kan damarlarının insan sağlığının %90'ını oluşturduğunu söylüyor. Peki neden?

İnsanın en büyük organının deri olduğuna inanılır. Ancak bu doğru değildir. Aslında vücudumuzdaki en büyük organ damar sistemimizdir. Kaçınılmaz olarak tüm vücudun çalışma biçiminde sorunlara yol açtığı açıktır.

Bir düşünün: Bir arabanın ortalama hızla bir insan damarının tamamına denk gelen mesafeyi kat etmesi birkaç yıl sürer.

Vücudunuzda yaklaşık 150 milyar kılcal damar vardır. Kibritten bir kılcal damar modeli yaparsanız 8 Boeing büyüklüğünde olacaktır! Gemilerin uzunluğunu hesaplarsanız yaklaşık 100 000 km elde edersiniz.

İşte karşılaştırma için bir örnek. Ortalama olarak bir araba 100.000 km'yi 4-5 yılda kat eder. Eğer bir "tekne ipi" hazırlarsak ve yılın ilk sonundan başlarsak, ikinci sonu ancak 2028'de göreceğiz. Etkileyici bir ölçek, değil mi?

Böylesine büyük bir sistem basit olamaz. Bu nedenle herhangi bir problem, küçük olan bile, ne yazık ki kaçınılmaz olarak çeşitli ciddi koşulların gelişmesine yol açacaktır.

Hangi koşullardan bahsediyorsunuz?

- İşte artan risk sırasına göre tortuların neden olabileceği en yaygın ve tehlikeli 6 sorun:

Varis, bacak toplardamarlarındaki tıkanıklıklar sonucu oluşur. Korkunç ağrılar, kramplar, iyileşmeyen yaralar. Bacaklar 20 dakika yürüdükten sonra yorulur. Tırnak ve ayak mantarı ve ayaklardaki çatlaklar da yetersiz kan akışından kaynaklanır.

Tuvalete gitmek ve hatta oturmak bile acı verir çünkü rektumdaki damarlar zayıflar ve basur gelişir.

Eklem ağrısı, kıkırdak dokulardaki mikro besin maddelerinin eksikliğinin bir sonucudur. Dizlerde, parmaklarda ve kalça eklemlerinde ağrı, yetersiz kan akımı nedeniyle başlar.

Karaciğer sorunları, kan akışıyla karaciğere yönlendirilen besin maddelerinin eksikliğinden kaynaklanır. Bu da dejeneratif bir süreç olan hepatozun başlamasına neden olur. Ağızda sık sık acılık hissi ve geğirme çok tipik belirtilerdir.

Görme bozukluğu ve baş dönmesi başlar: Kafanızdaki kan damarları zayıfladıkça sadece katarakt gelişmekle kalmaz, aynı zamanda beyne giden oksijen eksikliği de kendini gösterir. Gün geçtikçe oksijen eksikliği hafızayı bozar ve zihinsel yetenekleri azaltır.

Yüksek tansiyon da elbette listenin başında yer alır. Kalp krizine geniş bir yol açılır.

Bu tür rahatsızlıkların sadece yaşlı insanlarda ortaya çıktığını düşünebilirsiniz. Ancak bu, yaşa bağlı değildir! Kolesterol ve kalsiyum plakları ile tıkanmış kan damarları vücudunuzun normal çalışmasını engeller!

Bu hastalıklar, tüm ilaç tedavilerine rağmen ilerler. Evet, haplar semptomları "bastırabilir" ama sebep ortadan kalkmaz.

Hangi sebze ve meyveler cilde nasıl etki ediyor Hangi sebze ve meyveler cilde nasıl etki ediyor

Kan damarlarında ne kadar çok kirlilik birikirse sonuçları da o kadar ciddi olur. Beyin kan damarlarının orta derecede tıkanması durumunda tam veya kısmi felç en yaygın sonuçlardır.

Uzun ve sağlıklı bir yaşam mı istiyorsunuz? Bir an önce damar sisteminizi temizlemeye başlayın!

Dr. Ahmet Bey neden her şey damar sistemine bağlı?

Kan damarları, insan vücudundaki tüm besinler için taşıma sistemidir. Zayıf kan damarları tüm vücudun zarar görmesine neden olur. İstisnasız her organ etkilenir.

İştahını azaltmak ve kilo vermek isteyenler için kan damarlarını kolesterolden temizlemek de faydalıdır! Kan damarlarında birikerek iç organlara besin akışını engeller. Sonuç olarak beyin böyle bir durumu açlık olarak algılar ve hemen "Bana yiyecek bir şeyler ver" sinyalini verir.

Ama aslında yemeniz gerekenden daha fazla yiyorsunuz. Bu yüzden yağlarınız ve kırışıklıklarınız var. Kan damarlarınızı temizleyin ve fazla kilolar aşırı yeme isteğiyle birlikte kaybolacaktır.

Bir kez daha söylüyorum: Kan damarlarınız sağlığınızın %90'ını oluşturur. Onları temizleyin ve neredeyse tüm kronik ve "tedavi edilemez" hastalıklar ortadan kalkacaktır.

Ahmet Bey kan damarlarınız için en tehlikeli olan şey nedir?

- Bazen kan damarlarında o kadar çok birikme olur ki, damarlarda küçük bir boşluk bile göremezsiniz. Bu, kolesterol dolaşım sistemini tıkar.

Düşünün ki 50 yaşına geldiğinizde vücut ağırlığınızın yaklaşık %8'i kan damarlarınızda biriken kolesteroldür. Bu da 6-9 kilo eder.

Eğer damarlar normalde bir bilek büyüklüğündeyse yaşlandıkça bir parmak çapına kadar küçülürler.

Kan damarları için en tehlikeli olanlar kolesterol, kan pıhtıları ve kalsiyum birikintileridir.

1. Kolesterol

Kan damarlarınızı tıkayan ana şey kolesteroldür. Kolesterol, kan damarlarına iki şekilde giren yağ benzeri bir maddedir. Kolesterolümüzün yaklaşık dörtte biri yediğimiz gıdalardan gelir ve kalan dörtte üçü vücudumuz tarafından üretilir.

50 yıl içinde kan damarlarındaki lümen yaklaşık 4-5 kat küçülür. Kolesterol plakları kanın serbest akışını engeller, bu da baş ağrısı, yüksek tansiyon ve genel sağlık durumunda bozulmayı ortaya çıkarır. Ancak yaşam için gerçek tehdit kan pıhtılarıdır!

2. Tromboz

Tromboz, kan hücrelerinin yumuşak bir şekilde oluşmasıdır. Tromboz, kan pıhtılarının tek bir yerde veya hatta bir damarın tüm uzunluğu boyunca birikmesidir. Bunlar vücutta 1 kilo ağırlığa kadar birikebilen yoğun kütlelerdir. Ancak tehlike pıhtıların sayısında değil, kararsız olmalarında yatmaktadır. Her an patlayarak korkunç sonuçlara, hatta ölüme yol açabilirler.

Kan pıhtısı aniden beyninizdeki bir damarı tıkarsa inme meydana gelir. Eğer kalp atardamarını tıkarsa kalp krizi geçirirsiniz. Başka herhangi bir organ da kan akışından mahrum kalabilir ve bu da akciğerlerin çökmesine, böbrek yetmezliğine veya felce yol açabilir. Böbrek yetmezliği, kangren ve diğer birçok geri dönüşü olmayan sağlık sonuçları ortaya çıkar.

3. Kalsiyum birikintileri

Kalsiyumun kan damarlarına nasıl girdiğini biliyor musunuz? Bunlar hapların ve takviyelerin kalıntılarıdır. Bir insanın yaşamı boyunca kan damarlarının ve organların duvarlarında yaklaşık 0,5 kilo kalsiyum birikir. Ancak kalsiyumdan en çok beynimiz zarar görür.

Kalsiyum keskin kenarları olan sert bir maddedir. Gerginlikten kaynaklanan spazmlar veya vücut pozisyonundaki keskin bir değişiklik bile spazmlara neden olduğunda damar duvarına kolayca nüfuz edebilir. Birçok felç, kan damarlarındaki kalsiyum birikintilerinden kaynaklanır.

Kan damarlarının durumu bozuldukça kalıcı kronik hastalıklar gelişir!

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürseniz bile 50 yaşına geldiğinizde damarlarınızda hala bir 'çöp' birikimi olacaktır. Eğer onları hiç temizlemediyseniz şimdi tam zamanı. Şu anda kendinizi iyi hissetseniz bile bu, vücudunuzun tamamen iyi olduğu anlamına gelmez. Hayatı tehdit eden birçok hastalık yıllarca belirti göstermez.

Hepimiz fast food yiyoruz, çoğumuz alkol ve sigara içiyoruz. Bugün insanların büyük çoğunluğu için bu bir yaşam biçimi. Ancak damarlarımız için bu tür alışkanlıklar fark edilmiyor değil... Sonuç olarak kolesterol, kan pıhtıları ve kalsiyum ile 5-8 kat daha hızlı dolarlar.

Yüksek tansiyon, damar sisteminin temizlenmesi gerektiğine işaret eden ilk belirtidir. Tansiyondaki dalgalanmalar, kan damarlarının zaten ⅔ tıkalı olduğunu gösterir. Eğer hipertansiyon krizi sırasında hap kullanıyorsanız her hap kullandığınızda daha fazla kalsiyum birikintisi ekliyorsunuz demektir.

Bu kısır döngüden şimdi çıkmazsanız başınız belaya girecek! Ancak kan damarlarınızı temizlerseniz tansiyon dalgalanmaları, sık baş ağrıları, eklem ağrıları hayatınızdan sonsuza dek kaybolacaktır.

İşte damar sisteminizi temizlemeniz için 4 neden:

Yüksek tansiyon

İlaç tedavisi ile düşürülen, istikrarlı olmayan veya sürekli yüksek olan kan basıncı. Yüksek tansiyonunuz varsa damarlarınız "Bizi temizleyin!" diye bağırıyor demektir.

Ven Trombozu

Bacak damarlarında çirkin şişlik, ağırlık, ağrı ve şişlik. Kolesterol birikintileri ve kan pıhtıları venöz kapakçıkları tıkar. Yavaş yavaş vasküler 'yıldız işaretleri' ortaya çıkar ve bunlar daha sonra vasküler bir 'ağa' dönüşür. Ağ zaten tam gelişmiş bir varisli damara dönüşmektedir.

Basur

Rektumdaki kan damarları tıkandığında hemoroidler şişer. Kan damarları tıkandığında anal fissürler meydana gelir.

Osteokondroz

Bu, eklemlerdeki kan dolaşımının eksikliğidir. Eklemler kurur ve iyileşmek için zaman bulamadan yıpranmaya başlar. Sonunda yıpranırlar ve besinleri emme yeteneklerini kaybederler. Tuzlar eklemlerden dışarı sızmaz ve giderek daha kontrolsüz bir şekilde birikmeye başlar.

Sağlığınızın risk altında olup olmadığını nasıl anlarsınız?

İşte dikkat etmeniz gereken 7 işaret. Kan damarlarınızın zaten kritik durumda olduğunu söylüyorlar.

1. Şişmiş AYAKLAR, ELLER VEYA YÜZ

Damar birikintileri vücudumuzun fazla sıvıdan kurtulmasını engeller. Akşam olduğunda ayaklar o kadar şişer ki ayak bileğindeki çorap izlerini görebilirsiniz. Yüzde şişkinlik ve göz altı torbaları. Yüzüklerin çıkarılamadığı parmaklar. Şişmanladığınız için değil, iç organlarınız şiştiği için şişen mide.

2. BAŞ DÖNMESİ

Sorun vestibüler sistemdedir. Koordinasyonumuzdan, vücudun hareketini ve uzamsal konumunu hissetmekten sorumludur. Vestibüler sistem iç kulakta bulunur, bu nedenle düzgün çalışmazsa işitme genellikle zarar görür.

3. GÜRÜLTÜ VEYA KULAK ÇINLAMASI

Kafanızda gürültü varsa damarlarınızda dolaşan kanı duyabiliyorsunuz demektir. Bu; sürekli bir uğultu, yumuşak bir çınlama, zonklama veya monoton bir ses olabilir. Bu sesler, konsantre olmayı zorlaştırır. Bizi "Damarları temizleme zamanı!" uyarırlar.

4. UYKUSUZLUK

Beyin, uyku hormonu üretmek için melatonine ihtiyaç duyar. Buna gençlik hormonu da denir. Kan damarları düzgün çalışmazsa kendinizi uyuşuk ve uykulu hissedebilirsiniz ve bir süre sonra ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz: Kadınlarda erken menopoz, obezite ve hatta kanser.

5. ÇABUK YORULMA VE SABAH YORGUNLUĞU

Vücut, iç organların çalışması için yeterli olacak şekilde enerjiyi korumaya çalışır. Yeterli besin alamazlar. Bu durumda fiziksel veya zihinsel aktiviteyi hayal bile edemezsiniz: Tüm enerjiniz organların çalışmasını sağlamaya adanmıştır.

6. GÖZLERDE "BÖCEKLER" VE BULANIK GÖRME

Dalgalar, sis, gözlerin önündeki garip "böcekler" gibi anormallikler, hastalıklı kan damarları nedeniyle gözün beslenemediğini gösterir.

7. EKLEM AĞRISI

Sabahları vücudunuz paslanmış gibi sert hissedersiniz. Soğukta veya hava değiştiğinde eklemlerinize kramp girer. Hareket ederken çatırdama sesleri ve dizlerde ağrı meydana gelir. Tüm bunlar, eklemlerinizde yeterli doğal yağlama - eklem sıvısı - olmadığını ve sağlıklı dolaşım olmadan bunun ortaya çıkmayacağını gösterir.

Artık bu semptomlardan herhangi birinin her an kötüleşebileceğini anlıyorsunuz. Sonra da basit damar temizliği yerine ameliyat için çok para ödemeniz gerekecek.

Tesisattaki birikintiler gibi kolesterol de yıllar içinde kan damarlarının duvarlarında birikir veve sonunda lümeni daraltan ve serbest kan akışını engelleyen plaklar oluşturur.

Çoğu zaman, bu semptomların birkaçı aynı anda mevcuttur. Her bir hastalığı ayrı ayrı tedavi etmek büyük bir hatadır. Haplar, varisli damarlar için merhemler, basur için fitiller, eklemler için jeller alırsınız. Ve tabii ki bir avuç dolusu ağrı kesici...

Bir kilo fazla ilaç alırsanız eczacılar size minnettar olacaktır. Ama gerçekten ihtiyacınız olan tek şey kan damarlarındaki tıkanıklıktan kurtulmaktır.

Editör: Habererk Com