Science Advances dergisinde yayınlanan makaleye göre, bulgular Avrupa'daki okçuluk tarihini 40 bin yıl geriye götürmüş oldu.

Afrika kıtasında ok ve yay kullanımının 70 bin yıl öncesine kadar uzandığına dair bulgular daha önce elde edilmişti. Fakat Kuzey Avrupa'da turba bataklıklarında bulunan en eski kalıntılar 10-12 bin yıl öncesini gösteriyordu.

Yeni bulgular Rhone nehrine bakan Mandrin kayalıklarında keşfedildi. İlk defa 1990 yılında kazılan Mandrin mağarasında farklı farklı katmanlarda 80 bin yıl öncesine kadar giden kalıntılar bulunmuştu.

Son çalışmaya imza atan araştırmacılar daha önce de mağaranın hem Neanderthaller hem de modern kuzenleri Homo Sapiensler tarafından kullanıldığını belgelemişti.

E Katmanı olarak bilinen katmanda 54 bin yıl önce Homo Sapienslerin mağarada Neanderthallerle geçişken dönemlerde bulunduğuna dair kalıntılar keşfedildi.

Mağarada bulunan küçük çakmaktaşları ok ve yay kullanımı ile ilgili en somut kalıntılar olarak değerlendiriliyor çünkü bu aletleri yapmakta kullanılan tahta, deri, reçine ve kiriş gibi malzemeler zamanla doğada yok oluyor.

Bilim adamları buldukları yontulmuş küçük çakmak taşları üzerinde yaptıkları incelemelerde bunların okların ucuna takılan başlıklar olabileceği sonucuna vardı. Çünkü araştırmacılar bu kadar küçük ve hafif taşların doğrudan ava atılması ya da başka bir amaçla kullanılmasını mümkün görmüyor.

Ayrıca taşların ucundaki kırıkların mağarada bulunan başka kalıntılar üzerindeki izlere uyuştuğu da tespit edildi.

HOMO SAPİENS NEDİR?

Homo sapiens, modern insandır. Yani sizsiniz, biziz. Modern insanlar (Homo sapiens) son derece zeki bir primat türüdür. Hominina alt grubunun hayatta kalan tek üyeleridir ve şempanzeler, goriller ve orangutanlarla birlikte Hominidae (büyük kuyruksuz maymunlar veya hominidler) ailesinin bir parçasıdır.

Editör: Gökçe Sevim