Ülkemizde birden fazla spor dalı var bunlar arasında geleneksel anlamda güreş toplumsal anlamda da futbol dikkat çekiyor. Fakat uzak doğu sporları da en çok tercih edilen spor dallarından birisi. Kimse bu spor dallarına destek vermeyince gençlerimizde umutsuz bir şekilde turnuvalara katılamıyor. Özellikle günümüzde İbrahim Murat Gündüz başta olmak üzere gelişen kick boks ve muay thai alanlarına değindik.
 

İbrahim Murat Gündüz ise bu spor dalları ile uğraşan gençlere en büyük desteği sağlayanlardan birisi. Televizyonlarda çokça aşina olduğumuz isimlerden birisi olan İbrahim Murat Gündüz başta Muay Thai olmak üzere kick boks ve benzeri spor dalları ile uğraşanlara maddi ve manevi destek sağlamaktadır. İbrahim Murat Gündüz’ü her ne kadar tanısak da aslında bilinmeyen birçok yönü de var.
 

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye bu iki spor dalında Tayland ve Çin’i geçerek şampiyon oldu. Basın her ne kadar bunu televizyonlarda ve internet dünyasında yansıtmasa da İbrahim Murat Gündüz bunları aktarmak içinde çalışıyor. Böylelikle gençler bu iki spor dalından soğumamakta aksine İbrahim Murat Gündüz sayesinde bu iki spor dalına daha çok ısınmaktadır.
 

  1. Sayın Gündüz öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben İbrahim Murat Gündüz, Adanalı olup 2011 senesinde Ankara’ya taşındım. Burada smd filo firması olarak belediyelere araç kiralama hizmeti vermekteyiz. Bununla beraber birkaç firmanın daha sahibiyim.

  1. Maddi ve manevi olarak spora destekleriniz ile biliniyorsunuz. Peki spora olan bağlığınız nerden gelmekte.

Gençlik yıllarımdan itibaren spora düşkün bir isim olmakla beraber daha genç yaşlarımda kyokushin ve shotokan karate sporları ile uğraştım. 1. olduktan sonra hayat şartlarından dolayı spor yapmayı bırakmak zorunda kaldım. Spordan sonra iş yaşamına atıldım. World Shotokan Federasyonunu sensei Cumali Sarıdoğan ile beraber ülkemize getirip bu alanda bir ilki başardım. Aynı zamanda Türkiye Muay Thai şube başkan yardımcılığı da yapmakla beraber Türkiye’deki genç sporcuların abisi olarak tanınmaktayım.

  1. Ülkemizde birçok spor dalı maddi yetersizlikten dolayı geri planda kalıyor siz verdiğiniz bu destekler ile neyi amaçlıyorsunuz?

Ülkemizde birçok spor dalında genç sporcuların elinden tutmakla beraber hiçbir şekilde menfaat gözetmiyorum. Maç katılım ücreti dahil olmak üzere birçok gencin ödemesi gereken miktarları ödeyerek bu alanda bir ilki başarıyorum. Maç katılım ücretinin dışında federasyonun kontenjan dolması halinde yurt dışına göndermesi gereken sporcuları yurt dışına göndermek, fight ekipmanlarını almak, bilimsel alanda spor yapmalarını teşvik etmek, bu alanda dövüşen sporcuların para kazanmasını sağlamak ve gıda takviyelerini satın almak gibi durumlara da yardımcı oluyorum. Böylelikle gençlerin bu spor dallarına daha çok teşvik etmesini sağlıyorum.
 

  1. Bu spor dallarında gerek belediye gerek sponsor desteği sizce yeterli mi?

Öncelikle belediyelerin bu alanda desteklerinin yok denecek kadar az olduğunu söyleyebilirim. Belediyelerin sporcularına gidiş geliş için otobüs kiralamalarını en azından bu yolculukta giderlerini karşılamaları gerektiğini ve maliyenin de bu spor dallarına değer veren özel sektöre yardım yapması gerekiyor.
 

  1. Muay Thai alanına özel bir ilginiz var. Geçen sene Türkiye bu alanda birinci oldu bu alanda katkılarınız çok fazla. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz?

Geçen sene Türkiye, Muay Thai alanında başarılı olarak birinci oldu bu başarının mimarlarından birisi olsam da aslında en büyük katkı Türkiye Muay Thai milli takım antrenörü Şahin Eroğlu’na ait. Bana milli takıma dair ihtiyacı olanları söyler ben de karşılarım. İş birliği içinde çalışıyoruz.
 

  1. Uluslararası alanda bir spor elçisi ödülünüz var. Bu ödülün neden size verildiğini bize anlatır mısınız?

Evet. Uluslararası alanda yılın elçisi seçildim. Burada seçilmemin en büyük nedenlerinden birisi olarak spora ve sporcuya destek olmamla beraber geçtiğimiz yıllarda Ukrayna Rusya savaşı arasında kalan ve yardım bekleyen Ukrayna’daki sporcular için yardım düzenlememizdi. Bu çok hassas bir konu savaş, afet ve benzeri durumlarda hangi ülkede olursa olsun sporculara destek olmalıyız.

  1. Gelecekteki planlarınız neler? Ülkemiz de sporun gelişmesi için ne yapmak istiyorsunız?

Gelecekteki hedeflerim arasında öncelikle ISKA Federasyonunu Türkiye’ye getirmek yer alıyor. Bunun dışında ülkemizde Boks ve Kick Box alanında iyi organizasyonlar düzenlemek, bu spor alanlarında verilen mücadelelerin spor toto süper lig seviyesinde olmasını sağlamak, spora ve sporcuya iş adamlarının da destek vermesini sağlamak aynı zamanda Türkiye’ye yabancı sporcuların gelmesini teşvik etmek adına bazı bakanlıkların arasında anlaşma yapmasını sağlamak gibi planlarım var.
 

  1. Sporun içinde yetişen bir isim olarak ülkemizde sporla uğraşmak isteyen özellikle bu iki alanla uğraşmak isteyen gençlere öneriniz neler?

Ülkemizde yeni spor yapmaya başlamış ve bu işi profesyonel bir hale getirmek isteyen gençler bir taraftan sporlarını yaparken okullarını ve dersleri aksatmasınlar. Aynı zamana da antrenmanlarını düzenli bir şekilde yapmalarını ve hiçbir şekilde antrenmanlarını aksatmamalıdır. Düzgün antrenman yapmamak fiziksel ve ruhsal anlamda geriye düşmek demektir. Uyku saatlerinin ve sporcu gıdalarının da önemli olduğunu bilmeli, aynı zamanda antrenmanlarda da mutlaka hocalarının söylediklerine uymalı buna uygun hareket etmelidir.
 

  1. Son olarak okurlarımıza söylemek istedikleriniz neler?

Öncelikle Türk sporcularının imkân verildiği zaman uluslararası alanda çok başarılı olduklarını belirtmek isterim. Örneğin geçtiğimiz olimpiyat oyunlarında kick boks ve boks alanlarında birinci olan sporcumuz Busenaz Sürmeli ve yine aynı alanda ikinci olan Busenaz Çakıroğlu mutlaka gençlere ilham olmalı. Bu iki isim dışında birçok Türk sporcusu başarılı oluyor. Bunlar gibi daha birçok gencimiz maddi imkansızlıktan dolayı bayrağımızı dalgalandıramıyor. Mutlaka bu gençlere yardımcı olmalıyız.

Editör: İsmail Türk