Çanakkale'nin Biga ilçesinde dün Richter ölçeğine göre 4.3 büyüklüğünde deprem oldu. Yerin 12,12 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin ardından deprem profesörü Şener Üşümezsoy ve Hasan Sözbilir oluşabilecek yeni bir deprem ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Çanakkale'nin Biga ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin Karabiga fayında olduğunu belirten İzmir’deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, söz konusu fay bütün olarak kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Biga depreminden sonra açıklamalarda bulunan Prof. Şener Üşümezsoy da Karabiga fayı üzerinde stres olduğunu ve bu fayın risk oluşturduğunu kaydetti.

Marmara’da bulunana fayların çoğunluğunun kırıldığını, ancak Karabiga ve Sarıköy faylarının henüz kırılmadığını ifade eden Üşümezsoy, “Daha öncede Marmara’da risk taşıyan faylar olarak saydığımız Karabiga fayı, Kumburgaz fayı ve Sarıköy fayı olarak üç fayı belirlemiştik. Bu Karabiga fayında 4’lük 5’lik depremler olagelmiştir. Bu anlamda bölgenin risk taşıdığı bu depremlerle kendini göstermiştir. Bu boyutu ile bakıldığı zaman Tekirdağ, Saros ve Halkidiki fayına paralel bir yapı sunmaktadır. Güneybatıdan ise Sarıköy fayıyla paralellik gösteren bu fay yapısı yanal atılımlı bir fay sistemini işaret etmektedir. Bölgenin aktif fayları ile ilişkisini gösteren bu haritada Karabiga fayı bu sistem içeresinde yanal atımlı bir gerilme kuşağında yer alıyor" dedi.

Son yıllarda oluşan 4 ve 5 büyüklüğündeki depremlerin Karabiga fayını ortaya çıkardığını, dün yaşanan 4.7’lik ve 4.5’luk artçı depremlerle bu fay üzerinde stres oluştuğunu dile getiren Üşümezsoy, bu fayın risk taşıdığını bildirdi.

Üşümezsoy, "Marmara’da esas olarak fayların çoğunluğu kırıldığı için kırılmayan bu faylar söz konusudur. 1952’de Yenice Gönen fayı kırıldı. 1944’de Edremit körfezi fayı kırılmıştı. 1912 Tekirdağ Saros fayı kırıldığı gibi kuzeyde yalnız Kumburgaz fayı var kırılmamış, Marmara’nın güneyinde ise Karabiga ve Sarıköy fayı kendini gösteriyor… “ diye konuştu.

Editör: Yadigar Hanım