Türkiye'nin Suriyeli sığınmacı meselesini insani değerlerden uzaklaşmadan, hem Türkiye'ye hem de Suriyelilere verdiği zararı en iyi şekilde ortaya koyan siyasetçilerden Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, Lübnan'ın neden iflas ettiğini çok çarpıcı örneklerle açıklayarak, Türkiye'nin de benzer şekilde iflasa sürüklendiğini söyledi.

Aksoy, Suriyelilerin iflas eden Lübnan ekonomisinin üzerindeki maliyetini Dünya Bankası'nın verilerine dayanarak açıkladı. Sosyal medya hesabından, Lübnan'ın Suriyelilere sağlıktan eğitime, ulaşımdan güvenliğe, kayıp elektrik giderlerinden güvenlik maliyetine kadar kalem kalem yaptığı harcamaları listeleyen Aksoy, "Şimdi bu tabloya bakarak 11 yıl ücretsiz karşıladığımız 5 milyon Suriyelilerin Türkiye üzerindeki gider maliyetinin 40 milyar dolar asla olamayacağını net görüyoruz. BOP projesini finanse etmek için resmen bizi bir ekmeğe muhtaç edip, Türkiye’yi de iflasa sürüklüyorlar. Uyanın ve sessiz kalmayın!" dedi.

Paylaşımına saha çalışmalarından topladığı görsellerin yer aldığı bir de video ekleyen Aksoy, BM Dünya Bankası verilerine göre Lübnan'ın Suriyelilere harcadığı verileri şöyle sıraladı:

➡️Lübnan nüfusu 5,5 milyon
      Suriyeli sığınmacı nüfus 2.1 milyon

➡️Sağlık giderleri - $611 milyon

➡️Çevre ve Atık giderleri - $879 milyon

➡️Ulaşım giderleri - $1,5 milyar

➡️Eğitim giderleri - $1,5 milyar

➡️Hijyen giderleri - $1,63 milyar

➡️Sübvansiyon malların toplamı (2020-2022 arası sadece) -$3,47 milyar

➡️Ekonomik ve Finansal etkileri ( sadece 2012-2014 arası ) $7,5 milyar

➡️Güvenlik maliyeti - $9,27 milyar

➡️Kayıp Elektrik gideri -$23,2 milyar

Toplam - US$49,69 milyar

Editör: Yadigar Hanım