Tarihçi - yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, 20 Ocak'ta UNIQ Expo İstanbul'da açılışı yapılacak dünyanın en ünlü firavunu Tutankhamun'un hazinelerini konu alan serginin basın toplantısında ilginç bir açıklamada bulundu.

Sergide bulunan Firavun döneminden bir heykeli gösteren Ortaylı, "Bu hatunların kılığı saraydaki kılık, tangayla geziyorlar. çok ilginç. Afrika'nın kabileleri gibi çıplak görünmekten sıkıntıları yok" dedi.

60 yıldan uzun bir süredir dünyanın birçok yerini dolaşan ve 40 milyondan fazla ziyaretçinin gezdiği 'Tutankhamun, Çocuk Kral'ın Hazineleri Sergisi' ilk kez Türkiye'de UNIQ Expo İstanbul'da tarih, kültür ve sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Sergi, 20 Ocak'ta başlayacak ve mart ayına kadar açık kalacak.

3 bin 300 yıl önce 9 yaşında tahta geçen esrarengiz firavun Tutankhamun, trajik yaşam öyküsü, ünlü ölüm maskesi ve tabutu da dahil tümü som altından eşyalarının bulunduğu sergi, bugün gazetecilere gezdirildi.

Söz konusu serginin basın tanıtımına Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldı.

"HEPİMİZ MISIRLIYIZ!"

Ortaylı, Firavun Tutankhamun dönemini anlattı. 

Ortaylı, medeniyetin sanıldığının aksine Yunanla başlamadığını vurgulayarak, "Ne olursak olalım, istesek de istemesek de, bilsek de bilmesek de hepimiz Mısırlıyız çünkü bu bir medeniyet meselesi. Medeniyet Yunanla başlamıyor. Mezopotamya'yla başlıyor ama galiba devamlılık ve tutarlılık açısında Nil Deltası'nın zenginliği böyle bir medeniyeti yaratmış. Mısır'dan bize ne falan denemez çünkü Mısırla ilgili eserler, topraklarımızda da var. Mısır'a, Mezopotamya'ya falan ilgi duymak demek, Osmanlı devrinde, Osman Hamdi Bey'in Mezopotamya'da, Lübnan'da yaptığı kazılar… Bunu iyi bilmek zorundayız.” dedi.

Editör: Yadigar Hanım