Özellikle pandemiden itibaren kişilerin yeni yaşam koşullarında gerçek hayattaki alışılageldik ilişkilerinin tamamlayıcısı bazen de ikamesi olarak yeni tipte sanal ilişkilere yöneldiklerini ifade eden aile danışmanı İrem Hattat, “İletişim kanallarının sayısının artması ve anonimlik nedeniyle gerçek dünyadaki ilişkilerde ihanet artıyor” dedi. 

Sadece yalnız kişiler değil; her yaşam biçiminden mutsuz eşler, kendini duygusal yönden yoksun, reddedilmiş, terk edilmiş hisseden yıpranmış ilişkilerin taraflarının da dijital dünyanın romantizmine yöneldiğini vurgulayan Hattat, raflarda yeni yer alan kitabı “İlişkilerimizin Değişen Dünyası: Online Flört Online Romantizm” kitabında günümüz ilişkilerini mercek altına alıyor.

MODERN DÜNYADA BAĞLANMAKTAN KORKUYORUZ

Online ilişkilerde iletişimi sürdürebilmenin kolay olduğunu belirten Aile Danışmanı İrem Hattat, “Aslında hepimizin aradığı karşımızdaki kişi ile derin bir boyutta anlaşmak, o kişide kendimizi bulmak. Teknoloji artık tutku dolu ilişkileri başlatmamız, devam ettirmemiz ve sonlandırmamız için yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Bizden haberdar olanların ve bizim haberdar olduğumuz insanların sayısı arttığı gibi, onlarla iletişim içine girme olasılığımız da artıyor. Sosyal medya platformları yeni ilişkilere yelken açmak için sadece bir tık uzağımızda. Modern dünyada bağlanmaktan korkuyoruz ve kaçınıyoruz. Online ilişkilerde teknolojiden yardım alarak iletişimi sürdürmek çok kolay. Günlük olarak iletişimde kalıyoruz, uzun online sohbetlerle ilişkimizi derinleştiriyoruz.

Dijital romantizmin olumsuz etkileri olduğunu da söyleyen Hattat, “İletişim kanallarının sayısının artması ve anonimlik nedeniyle gerçek dünyadaki ilişkilerde ihanet artıyor. Gündüz kuşağı programlarında sosyal medyadan tanıştığı kişi ile ilişki yaşayan, hatta bu kişilerle yasak aşk yaşayan çiftler görüyoruz. Ayrıca dijital dünyada teknoloji bağımlılığı dışında, saplantılı takipler, cinsel içerikli şantajlar da özellikle gençlerimizin karşı karşıya olduğu en önemli tehlikeler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“SOSYAL İLİŞKİLERİMİZ ZAYIFLIYOR”

Evliliklerde ilişkilerin merkezine de sosyal medyanın dahil olduğunu belirten Hattat, “Hayatın her alanında baskın olan sosyal medya, eşlerin de iletişim süreçlerinin merkezine yerleşiyor. Kullandığımız ekran süreleri rekor seviyelere ulaştı. İşte bu dönemde başlayan alışkanlıklar, en sonunda yüz yüze buluşmalar başladığında hepimizi rahatsız eden “phubbing” e döndü. Yani telefonumuza o an beraber olduğumuz kişiden-ortamdan daha fazla dikkatimizi yöneltme sendromuna. Bu sendromu ister telefon/internet bağımlılığı ister FOMO (fear of missing out- sosyal çevrede olan bitenin dışında kalma endişesi) olarak adlandırın, sosyal bağlarımıza zarar veriyor, ilişkilerimizi zayıflatıyor. Gerçekten de çiftler beraber olduklarında teknolojinin araya girmesine ne kadar müsaade ederlerse o kadar kopukluklar, tartışmalar artıyor. Sevgilinizin sizin dışınızda kişilerle iletişimde kalmayı tercih etmesi terk edilmişlik hissi, çatışma, öfke ve kıskançlık yaratıyor” diye konuştu.

Yeni kitabı hakkında da açıklamalarda bulunan Hattat, “Dijital çağda ilişkileri odağına alan İlişkilerimizin Değişen Dünyası: Online Flört Online Romantizm Kitabı, Online ilişkiler offline ilişkilerin yerini alabilir mi? Sanal alemde, gerçek dünyada olduğu gibi, flört yeteneği dış görünüşe mi bağlı? gibi soruları ve “Online flört şiddeti ve başa çıkma yolları”, “Eşiniz bunları yapıyorsa sanal dünyada aldatıyor olabilir” konularıyla ilişkilere ışık tutuyor. Dijital çağda âşık olmak, kendini sevmek, sevilmek ve yakınlaşmanın değişimi üzerine bilgileri, görüşleri ve çıkarımları ele alırken, gerçek hayatta ilişkileri iyileştirmeye yönelik bir yol haritası sunuyor” dedi.

DHA

Editör: Yadigar Hanım