14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan seçimde ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 4 milyon 904 bin 672 bin oldu. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki DW Türkçe'den Aynur Tekin'e genç seçmenlerin tercihlerini ve seçim sonucuna etkilerini yorumladı.

Şirketin 3-6 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirdiği araştırmaya göre, seçim ikinci tura kalıyor. Selçuki, "6 Nisan'da milletvekili listeleri teslim edildi. Henüz bunun etkisini ölçme şansımız olmadı" diyor.

"MUHARREM İNCE'NİN OYLARI DÜŞMEYE DEVAM EDECEK"

Memleket Partisi'nin adayı ve partinin Genel Başkanı Muharrem İnce, en çok ilk kez oy kullanan seçmenin oyunu alıyor. Ancak, İnce'nin oylarının seçim yaklaştıkça düşme eğilimine girdiği belirtiliyor. Selçuki, düşme eğilimin devam edeceğini öngörüyor. Türkiye Raporu'nun araştırmasına göre İnce'nin oy desteği, Mart ayının ikinci haftasında en yüksek seviyesini görmüştü.

"POPÜLİST AKIMLAR İLK DEFA OY KULLANACAK SEÇMENİ DAHA RAHAT CEZBEDER"

Selçuki'ye göre bunun en önemli nedenlerinden biri, Türkiye'de genç seçmenin siyasete ve kurumlara güveninin kalmaması. Selçuki, "Böyle olduğu için de popülist akımlara meyilli olma durumları ortaya çıkıyor. Çünkü popülist partiler genelde genç seçmenlerden oy alır.

Politikalarla öne çıkmayan, daha çok söylemle, kampanyayla öne çıkan popülist akımlar ilk defa oy kullanacak seçmeni daha rahat cezbeder" diyor.

"GENÇ SEÇMEN GRUBU YAKINDA TÜM SEÇMEN GRUBUNUN ÇOK BÜYÜK BİR KISMINI OLUŞTURACAK"

Genç seçmen nezdinde siyasete güveninin yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirten Selçuki, sözlerini "Şu anda sayıları 5 milyon olan bu seçmen grubu, yakında tüm seçmen grubunun çok büyük bir kısmını oluşturacak" şeklinde sürdürüyor.

GENÇ SEÇMENLERİN OYU SEÇİM SONUÇLARINI DEĞİŞTİRİR Mİ?

Selçuki'ye göre bu sorunun yanıtı hayır. Selçuki, "Bana soracak olursanız seçimin sonucunu değiştirecek nitelikte değil; ama cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci tura bırakabilecek nitelikte" tespitini yapıyor.

Editör: Habererk Com