Alper Gezeravcı, ülkenin ilk astronotu olarak tarihi bir göreve hazırlanıyor. 18 Ocak gecesi saat 01.11’de yapılacak olan fırlatma, İstanbul ve Ankara’daki meydanlar ile bilim merkezlerinde canlı izlenecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve bir grup bilim insanı, ABD’nin Florida eyaletinde gerçekleşecek olan bu önemli etkinliğe katılmak üzere yola çıktı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde fırlatma töreni için hazırlıklar tamamlandı. Taksim ve Kızılay meydanlarına planetaryumlar kurularak, vatandaşların bu anı özel olarak yaşamaları sağlandı.

‘Axiom Space’ tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilecek ‘Ax-3’ görevinde, dört kişilik bir mürettebat yer alacak. Gezeravcı’nın yanı sıra, görev lideri Michael Lopez-Alegria (ABD ve İspanya temsilcisi), pilot Walter Villadei (İtalyan Hava Kuvvetleri) ve Marcus Wandt (Avrupa Uzay Ajansı adına İsveç temsilcisi) bu tarihi uçuşta yer alacaklar.

Fırlatma, Türkiye saatiyle 18 Ocak Perşembe günü 01.11’de gerçekleşecek ve ISS’ye kenetlenme işlemi 19 Ocak’ta saat 13.15’te tamamlanacak. Bu gelişme, Türkiye’nin 2021’de duyurduğu Ulusal Uzay Programı’nın ilk insanlı uzay görevi hedefine ulaşılmasını simgeliyor.

Fırlatma töreni, 17 Ocak Çarşamba günü saat 23.00’ten itibaren Kızılay ve Taksim’deki planetaryumlarda canlı olarak izlenebilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul ve Ankara’daki meydanlara dev kubbeli planetaryumlar inşa etti. Alper Gezeravcı’nın fotoğrafları ve Türkiye Uzay Ajansı’nın görselleri bu alanlarda sergilenecek.

İstanbul Beşiktaş'ta Zincirleme Kaza: 8 Yaralı İstanbul Beşiktaş'ta Zincirleme Kaza: 8 Yaralı

Ayrıca, astronotun uzay istasyonuna yolculuğu, Ankara’daki ODTÜ kampüsünde bulunan TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Yer İstasyonu’nda görevli uzay mühendisleri ve bilim insanları tarafından takip edilecek. Fırlatma töreni, Konya, Bursa, Üsküdar, Antalya, Gaziantep, Aksaray, Trabzon ve Kayseri’deki bilim merkezlerinden de izlenebilecek ve bu merkezlerde uzay temalı atölyeler ve filmler gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Kaynak: DHA