Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemeleri yeniden tartışılmaya başladı. Felaketin ardından depremin merkez üssü Kahramanmaraş'a giderek incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “İngiliz uşağı” diye bağıran AKP Kahramanmaraş eski Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu'nun ‘imar affı’ teklifine ‘kabul‘ oyu verdiği ortaya çıktı.

Diken'in haberine göre, 2018’de AKP’lilerin Meclis’e sunduğu ‘imar affı’ teklifi, 11 Mayıs 2018’de 217 ‘kabul’, beş ‘ret’ oyla geçti. ‘Ret‘ oylarının tamamı HDP’li milletvekilleri Sibel Yiğitalp, Garo Paylan, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Ali Aslan, Aycan İrmez’den geldi. CHP’liler Barış Yarkadaş, Engin Özkoç, Lale Karabıyık, Hüseyin Çamak, Sibel Özdemir, Musa Çam, Hayati Tekin, Kadim Durmaz’sa AKP ve MHP’li diğer milletvekilleriyle ‘kabul’ oyu vermişti.

YIKIMIN MERKEZİNDEKİ REYHANLIOĞLU TEKLİFE 'EVET' DEMİŞ

Bunların dışında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hakaret eden dönemin AKP Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu da ‘kabul’ verenler arasında yer aldı. 

İmamoğlu’nu Kahramanmaraş’ta gören Reyhanlıoğlu, şöyle bağırmıştı: “Ne geziyorsun Türkiye’yi, sen İstanbul’una bak. Gelmeyin, defolun gidin. (İmamoğlu’nun ‘Sen normal değilsin abla’ sözleri üzerine) Ben normalim, defol. İngiliz uşağı, defol. Devlet burada, gelmişler şov yapıyorlar.”

‘Kabul’ oyu verenler arasında dönemin AKP İstanbul milletvekili Mehmet Metiner de var. Depremin ikinci günü Metiner, Adıyaman’ın yıkıldığını yazan bir takipçisine verdiği yanıtla tepki çekmiş, ardından tweet’ini silmek zorunda kalmıştı: 

“Adıyaman yalnız değil. Adıyaman’ın arkasında reis var. Adıyaman, reisin sevdalı olduğu bir şehirdir. Ölenleri geri getiremeyiz. Lakin Adıyaman’ı yeniden onaracak reisimiz var teyzemin oğlu.”

TEKLİF 2019 SEÇİMLERİ ÖNCESİNE BIRAKILMIŞTI

İhtilaflı binalar için ‘cüzi bir bedel’ karşılığı ‘af’ sağlayan bir düzenleme en son 2018’de getirilmiş, uygulama dört defa uzatılarak yerel seçim yılı 2019’un sonuna kadar sarkmıştı. 

Uzmanlar, uygulamanın olası depremlerde can ve mal kaybını en üst düzeye çıkaracağını söylüyordu.

Editör: Yadigar Hanım