İngiltere’de başbakanlık yarışında da adı öne çıkan Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın başbakan olması halinde yasadışı göçmenleri Ruanda’nın yanı sıra Türkiye’ye de gönderme planı yaptığı iddia edilmiş, iddia gündeme bomba gibi düşmüştü.
İngiliz basını, İngiltere hükümetinin göçmenler konusunda ikiye bölündüğünü yazdı.

Eski Maliye Bakanı ve bugün İngiltere’nin Başbakanlık yarışında önde gelen isimlerden olan Rishi Sunak’ın Johnson’un başlattığı ve Truss’ın devam ettirme sözü verdiği göçmenlerin farklı ülkelere gönderilmesiyle ilgili plana karşı çıktığı belirtildi.
İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan İngiltere hükümetine yakın üst düzey kaynaklar, Rishi Sunak’ın Şansölye iken Boris Johnson’ın Ruanda politikasını engellemeye çalıştığını söyledi. Sunak’ın şu anda Liz Truss’ın yürüttüğü plana karşı olduğu belirtildi.

İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan kaynaklar, Sunak’ın ‘çok pahalı’ bulduğu için bu projeye sıcak bakmadığını öne sürdü. Ancak Sunak’ın yine de göçmenlerle ilgili Muhafazakar Parti’nin benimsediği politikayı sürdürmeye çalışacağı vurgulandı.

Sunak konuyla ilgili, BBC radyoya yaptığı açıklamada, “Bir göçmen çocuğu ve torunu olarak sınırlarımızı kontrol etmemizin kritik olduğunu düşünüyorum.” dedi.
 

Editör: Gökçe Sevim