İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in dün ölümünün ardından oğlu Prens Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu. Charles'in tahta çıkmasının ardından Prof. Dr. İlber Ortaylı, merhum kraliçe ve yeni kral Prens Charles ile ilgili ilginç bir yorum yaptı.

Ortay'lı, NTV'de katıldığı bir programda "Bu kralın tahta çıkışı biraz değişik" yorumunu yaparak, "Charles’ın çıkışı ile ilgili bir itiraz var. Müslümanların, Hintlilerin ve diğer görüşlerin koruyucusu olmasını istemiyorlar. Charles açık sözlü birisi, beklenmedik çıkışları olabilir. İstanbul’a gelince ‘burayı ne yaptınız?’ dedi. Entelektüel bir adamdır. Arkeoloji bilgisi fazladır. Ürdün’deki Prens Hasan’ın İngiltere’deki bir simetrisi gibi. Prens Hasan’da doğu kilisesi üzerine bir eser yazdı. Çevre ile ilgileniyor. Asıl önemlisi tebaasına daha dengeli ve sevgiyle yaklaşıyor. 75 yaşında tahta çıkmak tarihi açıdan biraz ekşi" ifadelerini kullandı.

2. Charles'ın tahttan kanlı bir şekilde indirildiğini, bu nedenle Charles isminin seçilmeyebileceği ihtimali üzerinde duran Ortaylı, "Her halükarda taht konseyinin kararı ve aile üyelerinin oylarını bilemeyiz. Charles ismi mi kalacak, yoksa başka bir isim mi getirilecek? 2.Charles tahttan kanlı bir şekilde tahttan indiriliyor. O nedenle bu ismi seçmeyebilir. Birkaç kralın kellesinin gittiği olmuştur. Böyle bir hatıraya atıf olmasın diye ismi değiştirilebilir" dedi.

"KRALİÇE 2. ELİZABETH'İN MİHMANDARI İDİM"

Kraliçe 2. Elizabeth’in Türkiye ziyareti sırasında Bursa’daki mihmandarı olduğunu belirten Ortaylı, o günlere ait anılarını da şöyle anlattı:

"Şaşılacak derecede bilgiliydi. Baskı ve kaligrafi üzerine şaşılacak bir bilgisi vardı. Dindar birisi olduğunu biliyorduk. Bir filozofik derinliği var. Anglikan kilisesinin vasisiydi. Dinlere yakın ilgisi vardı, Kuran tilavet ettirdi. Türkiye’ye karşı çok ilgiliydi. Protokole girenlere bir gemide resepsiyon vermişti. Orada düzenini gördük. İlginç bir şekilde eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de esprili biriydi. Türkiye’ye yakın görüşleri vardı."

Editör: Yadigar Hanım