İddiaya göre, İsmailağa Cemaati’ne bağlı İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu’nun (İDDEF) Kur’an Kursu’nda eğitim gören 8 yaşındaki bir erkek öğrencinin nitelikli cinsel istismara uğradığı belirtildi. Skandal olay, istismara uğrayan çocuğun televizyonda izlediği bir haber sonrası başına gelenleri annesine anlatmasıyla gün yüzüne çıktı.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, tarikat yurt ve kurslarında yaşanan çocuk istismarlarından birine ilişkin açılan davada karar çıktı. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya göre, 2006 doğumlu N. S.’nin ailesi, çocuklarının Kur’an öğrenmesi için yakınlarında bulunan bir kursa gönderme kararı aldı.

Sultangazi Sultançiftliği’nde 3 katlı bir binadan oluşan kurs, İDDEF’e bağlı faaliyet gösteriyordu. Kimi dönem 100’e yakın öğrencinin bulunduğu kursa N. S. de 2014 yılının eylül-aralık döneminde gitti.

ANNESİNE 'BANA DA OLDU' DİYEREK  ANLATTI

Dava dosyasına göre N. S., kursa başladıktan birkaç gün sonra, kendisi ve arkadaşlarına Kur’an öğreten Gökhan Altun’un (34) nitelikli cinsel istismarına uğradı. Küçük çocuğa yönelik istismarın, 8 yıl sonra dava konusu olması ise, bir başka istismar olayının televizyonda haber olması ile başladı. Annesinin, cinsel istismara maruz kalan bir kız çocuğunun haberini izlediğini fark eden N. S. odaya geldi. N. S. annesine, “Sana bir şey söyleyeceğim” dedi. Kardeşinin odadan çıkmasını isteyen N. S., yaşadıklarını annesine, dakikalar önce izlediği habere gönderme yaparak, “Bana da oldu” diyerek anlatmaya başladı.

‘İDDEF YAPTI’ DEDİ

Annenin, kim yaptı sorusuna, çocuğun yanıtı yalnızca “İDDEF…” olabildi. Bu esnada ağlamaya başlayan N. S.’yi sakinleştirmek için annesi yoğun bir çaba gösterdi. Anne, olayı öğrendikten birkaç gün sonra nasıl bir adım atacağını düşünmeye başladı. Anne, iki çocuğunu da psikiyatriste götürme kararı verdi. N. S., uğradığı istismarı tüm detayları ile psikiyatriste anlattı.

OLAYIN DETAYLARINI PSİKYATRİSTE ANLATTI

Psikiyatrist, anneye “Hemen şikâyette bulunun” dedi. 39 yaşındaki anne evine döndükten sonra görüştükleri psikiyatrist kendisini aradı ve şikâyette bulunup bulunmadıklarını sordu. Annenin, “Henüz bulunmadım” yanıtı üzerine psikiyatrist olaya ilişkin ihbarda bulundu. Polis ekipleri, savcılık talimatı ile harekete geçti. Aile ile temasa geçen polisler, bu kez şüphelinin izini sürmeye başladı.

BAŞKA ÇOCUKLARA DA İSTİSMARDA BULUNMUŞ

Ancak, şüpheli Gökhan Altun’un izini bulmak pek de kolay olmadı. Polisler, İDDEF ile temasa geçtiklerinde “Bu kişi çocuklara yönelik istismarda bulunduğu için ilişkimizi kestik” bilgisini aldı. Altun’un, Çekmeköy Mezarlıklar Müdürlüğü’nde çalıştığını öğrenen polisler bu kişiye telefonla ulaştı. Altun, kendisini arayanların polis olduğuna inanamadı. Polisler, karakol içinde görüntülü aradıklarında bu kişi teslim olacağını söyledi. Sultanbeyli’ndeki bir polis merkezine teslim olan Altun, soruşturmayı yürüten Sultangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin gelip kendisini almalarını bekledi.

Altun ekip otosuna bindirildikten sonra, iddiaya göre, burada suçunu itiraf etti. Altun’un "Bir cahillik yaptım, ölmek istiyorum, beni vurun öldürün" yönündeki sözleri, polis memurları Y. D. ve N. S. tarafından tutanak altına alındı. Tutanakta, bu kişinin, N. S. dışında 3-4 çocuğu daha istismarda bulunduğu yönündeki ifadeleri de yer aldı.

TUTUMLU YARGILANIYOR

Gözaltına alınan Gökhan Altun, geçen 31 Mart’ta tutuklandı. Yargılaması tutuklu bir biçimde yapılan Altun ise yaptığı savunmada, kendisine yönelik suçlamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Altun, karakolda işkence gördüğünü bu nedenle karakol ifadesinin dikkate alınmaması gerektiğini kaydederek “Ben kesinlikle suçumu itiraf etmedim, böyle bir beyanda bulunmadım” dedi. Olayın geçtiği İDDEF’e bağlı kursta, eğitmenliğin yanı sıra temizlik işlerini de yaptığını anlatan Altun “Mağdurun annesi ve babasıyla da defalarca karşılaştık. Vicdanlarına sesleniyorum: Bende bugüne kadar böyle bir davranış görmüşler mi söylesinler ben kesinlikle mağdura yönelik böyle bir eylemde bulunmadım” dedi.

NAMAZ KILDIKLARI ODADA İSTİSMAR...

N. S., ise mahkemede, psikolog eşliğinde yaptığı anlatımda kendisine yönelik istismarı tüm detayları ile anlattı. Altun’un, namaz kıldıkları odanın kapısını kilitleyerek kendisini istismar ettiğini anlatan N. S., bu kişinin kendisine "Kimseye anlatma. Seni öldürürüm. Derslerden sana eksi veririm" dediğini anlattı. N. S.’nin annesine söylediği ve bu kişinin de mahkemede anlattığı cümleler ise duruşmaya damga vurdu. Anne, çocuğunun, başına gelenleri kendisini anlattıktan sonra "Anne Allah yok. Allah olsaydı, Allah’ın evinde kimse bana böyle bir şey yapamazdı" dediğini anlattı.

30 YIL HAPİS

Yapılan yargılama sonrası mahkeme kararını verdi. Mahkeme, Altun’a, 12 yaşından küçük çocuğa yönelik nitelikli cinsel istismar suçundan, üst sınır olan 30 yıl hapis cezası verdi. Altun’a ayrıca, kişiyi hürriyetinden alıkoyma suçundan da 9 yıl hapis cezası verdi. Sanık avukatları, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı.

İDDEF 55 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Bu arada, İDDEF’in sitesinde yer alan bilgilere göre, federasyonun temeli, İsmailağa Cemaati’nin geçen yıl vefat eden lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun önerisi ile 2004’te atıldı. 2009’a gelindiğinde 45 derneğin bir araya gelmesi ile federasyon kuruldu. 55 ülkede faaliyet gösteren İDDEF, Cumhurbaşkanı Erdoğan kararıyla 29 Kasım 2022’de ‘Kamu yararına çalışan dernek’ statüsü elde etti.

Editör: Yadigar Hanım