Kahramanmaraş merkezli yıkıcı iki büyük depremin ardından bir çok ülkeden Türkiye'ye gelen arama kurtarma ekibi bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmaların 9. gününde İspanyol ve Slovak ekipler, "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı aldı, bunun parçası olamayız" diyerek ülkelerine dönme kararı aldı.

Enkazlardan yüzlerce kişiyi canlı kurtaran ekipler, "güvenlik" ve "koordinasyonsuzluk" eksikliklerini de gündeme getirirken, çalışmalarını tamamlamalarının nedenini, enkazlarda iş makinelerinin çalışmaya başlaması olarak gösterdi. Adana Havalimanı üzerinden ülkelerine dönen İspanyol ve Slovak arama kurtarma ekipleri, bu durumda çalışmanın da bir anlamı olmayacağını vurguladı.

İspanya kamu yayıncısı RTVE kanalına konuşan İspanyol ekibin üyesi Pedro Frutos "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı verdi. İş makinelerini koymak, zaman kazanmak demek. Fakat böyle bir şey, bir sürü insanın ölmesi demek. Bunun bir parçası olmayacağız" açıklamasında bulundu.

HÜKÜMET ENKAZA İŞ MAKİNELERİYLE GİRMEYE KARAR VERMİŞ: bU İNSANLIK KRİZİ

4 gün boyunca bölgede kurtarma yapan Slovakya ekibinden bir görevli de "Bize bugün döneceğimiz söylendi. Çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Hükümet iş makineleriyle enkaza girmeye karar vermiş" diye konuştu.

Adana havaalanının çıkış terminalinden ülkeyi terk eden farklı ulusların kurtarma ekipleri arasında İspanyol STK'ları da bulunuyor.

Bir İspanyol kurtarma ekibi mensubunun Türkiye'yi neden terk ettiklerine dair şunları söyledi;

"Hükümet makine kullanmayı kararlaştırdı, makine kullanmak çok insanı öldürmek anlamına gelir ve biz oraya gitmeyeceğiz. Slovakya grubu Pazartesi gününden beri Hatay'daki arama görevlerinde çalıştı.

Bugün ayrılıyoruz, bize söylüyorlar, çünkü şimdi insani krizin önceliği var, artık umutsuz kurtulanları kurtarmak için binalar makine ile yıkılıyor. Sevilla'daki SAMU ekibi de görevlerine son veriyor, eğer daha iyi bir koordinasyon ve daha iyi bir organizasyon varsa, bu burada bulunan kaynaklar daha iyi kullanılabilirdi, ama Suriye içinde, size makinenin nasıl çalıştığını göstermek için örnek veriyorum, insanları kurtarmak için makinenin çalışması için petrol yok.

Adana'daki bazı bölgelerde arama işlemlerinin durmasından dolayı birçok mütteffik şikayet ediyor. 12 katlı bir binanın kalanı bu. 80 kişi hayatını kaybetti. İki kişi sıkışmış, ama burada arama işlemleri sona ermiş. Komşular şimdi denetçilerin raporunu bekliyorlar evlerine dönebilmeleri için."

Editör: Yadigar Hanım