Aylardır İSPARK hakkında ekonomik paylaşımlarda bulunan ve İSPARK'ın iki yıllık bilançolarını inceleyen DEMOKRATİK DEĞİŞİM HAREKETİ Baş Ekonomisti Halil İbrahim BAYRAKÇI'nın iddiaları Siyaset dünyasını sarstı. AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi dünyada bir ilki başardı. Maliyeti olmayan ve işletme gideri sıfıra yakın bir iş kolu olan otoparkçılıkta İSPARK bir önceki sene zarar etmiş ve ikinci 2016 da ise 265 milyon ciro 2.3 milyon kar etmiş.

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduüumuz BAYRAKÇI 'Biz vatanını milletini seven insanlar olarak İSPARK'a ve Kadir TOPBAŞ'a diyoruz ki, size yıllık cironuzun iki katı nakit ödeme yapalım. sizin çalıştırdığınız elemanın iki katı da eleman istihdam edelim. Siz bu işi özel sektöre devredin.. ' Madem milletin yararına çalışıyorsunuz, Devletin ve Belediyenin kar etmesini istiyorsunuz o da yetmez kamu görevi yaptığınızı sosyal devlet olduğunuzu iddia ediyorsunuz bizim önerimiz mi daha çok millet devlet ve halkın yararına sizinki mi? Karar Milletin.

DEMOKRATİK DEĞİŞİM HAREKETİ LİNKİ

İSPARK (İstanbul Otopark İşletmeleri Tic. AŞ) bazı personelin online cihazlarla suistimal ve yolsuzluk yaptığının basına yansıması üzerine yazılı bir basın açıklaması yaptı.
 

Açıklamada 21 personelin iş akitlerinin fesh edildiği ve haklarında dava açılacağı belirtilerek şunlara değinildi;

" İSPARK (İstanbul Otopark İşletmeleri Tic. AŞ)    İstanbul genelinde 250 civarında cadde ve sokakta, 227 noktada açık ve katlı otoparklar ile hizmet sunmaktadır.Toplamda 1700 personel müşterilerden para tahsilatı yapmaktadır.Bu personellerin tamamı günlük olarak denetime tabi tutulmaktadır. Yapılan denetimlerde 21 personelin online çalışan cihazların teknik müdahale ile GPRS bağlantılarını kestikleri tespit edilmiştir.Sözkonusu 21 personelin iş akitleri feshedilmiştir.Teknik incelemeler sonucu personelin suiistimal ettiği rakam 819 bin TL’dir.Personelin silmeye çalıştığı tüm veriler merkezi veri tabanında kayıtlıdır.Şirketin uğradığı zararın tamamı ilgili şahıslardan dava yoluyla tahsil edilecektir"

İSPARK yolsuzluğu TBMM'ye taşındı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) en önemli şirketlerinden biri olan İSPARK’ta (İstanbul Otopark İşletmeleri Tic. AŞ) yaşanan vurgun TBMM’ye taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İSPARK’ta yaşanan büyük yolsuzluğu TBMM’ye taşırken, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ı da istifaya çağırdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yarkadaş, “Yolsuzluğa bulaşanların savcılığa sevk işlemleri neden zamanında yapılmamıştır?” diye sordu.

SON YILLARIN EN BÜYÜK YOLSUZLUKLARINDAN BİRİ 

İSPARK’ta yaşanan büyük yolsuzluğu değerlendiren Yarkadaş, “Bu yolsuzluk bize 2000’li yılların başında patlak veren AKBİL skandalını hatırlattı. Aradan 15 yıl geçti ama yolsuzlukta, yöntemi de değişmedi” dedi. Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:“Ortaya çıkan bu yolsuzluk, Türkiye'nin nasıl bir anlayışla yönetildiğin de en açık göstergesidir.  

İstanbul, AKP'nin elinde adeta yağmalanan, hırpalanan bir kent haline dönmüştür. Başta İBB Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere olayda ihmali, kusuru olan tüm yöneticilerin istifa etmesi gereklidir.  Böyle bir yolsuzluğun üzerinde oturamazlar. Bu yolsuzlukların üstünü örtemezler. Yolsuzluğu sonuna kadar takip edeceğiz.
"Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Yarkadaş, şu soruları yöneltti: 
1- Para tahsilatı yapanlara neden Maliye’nin herkesi zorunlu tuttuğu ödeme kaydedici cihazlardan verilmemiştir? 
2- Çok sayıda kişinin karıştığı ve son derece organize olduğu görülen bu yolsuzluk çerçevesinde İstanbul halkının geçen yıllar içerisinde kaç milyon lirası yok olmuştur? Bu yolsuzluğa kaç kişi karışmıştır?
3- İSPARK’ın mali yapısının bozulmasında bu yaşanan yolsuzluğun etkisi nedir?
4- El terminallerinde –offline- yani sistem dışı çalışma yetkisi neden vardır?
5- Bugüne kadar bu terminallerin sistem dışı çalışıp çalışmadığı neden kontrol edilmemiştir? Edildiyse silinen fişler nasıl fark edilmemiştir?
6- İSPARK çalışanlara fiş silme yetkisi vermemiştir. Personelin bu fişleri kendi becerileriyle sildiği iddia ediliyorsa el terminallerinin kontrolü neden yapılmamıştır?
7- El terminallerinin bakım, onarım ve denetimiyle ilgili olanlar hakkında bugüne kadar hangi işlemler yapılmıştır? Bu kişiler hakkında soruşturma yapılmış mıdır?
8- Offline çalışan terminallerdeki fişler ‘admin’ yani merkez şifreleri kullanılarak silinebilir mi? Admin şifreleri kullanılarak silinen fişler var mıdır?
9- El terminallerini kontrol eden merkez şifreleri ve kullanıcılarıyla ilgili bağımsız kuruluşlarca herhangi bir denetim yapılmış mıdır?
10- Bugüne kadar bu yolsuzluğu fark edemeyen ve bu kayıt dışı ortamın yaratılmasına sebep olan üst düzey yöneticilerden görevden alınan var mıdır?
11- Bu yolsuzluk meselesinin ortaya çıktığı tarihlerde ve sonrasında yapılan üst düzey yer değiştirmelerin gerekçeleri nelerdir? 
12- Yolsuzluğa bulaştığını kabul edenlerin savcılığa sevk işlemleri neden zamanında yani kurum soruşturmasından hemen sonra yapılmamıştır?
13- İSPARK neden son bir yıl öncesine kadar günlük yapılan tahsilatları kurumsal bir firmaya tahsil ettirmemiş de kendi elemanları aracılığıyla bu paraları tahsil etmiştir

Editör: TE Bilişim