İsrail-Hamas savaşı!  29. gün! En son gelişmeler

İki askeri helikopter eğitim sırasında düştü: 1 ölü, 7 kayıp İki askeri helikopter eğitim sırasında düştü: 1 ölü, 7 kayıp

İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki kara operasyonlarının gece boyunca devam ettiğini ve askerlerin, Hamas savaşçılarının İsrail birliklerine tünel kuyularından ve askeri yerleşimlerden saldırmaya yönelik "birçok girişimini" engellediğini söyledi. Ordu, “birkaç Filistinli savaşçının'' öldürüldüğünü söyledi.

ABD'nin gazetecilere verdiği resmi bir brifingde , Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması için çatışmalarda "önemli bir duraklama"nın gerekli olduğu belirtildi . Washington, İsrail'in hava saldırılarının yakında yavaşlamasını ve kara saldırılarına daha fazla önem verilmesini bekliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres , İsrail'in Cuma günü ambulans konvoyuna düzenlediği ve en az 15 Filistinlinin ölümüne yol açan ölümcül saldırının ardından yaşananları görünce "dehşete düştüğünü" söyledi .

İnsan etkisi ve mücadele

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, 3.900'ünün çocuk olduğunu belirten Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında en az 9.488 Filistinli öldürüldü.

İsrail, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ndeki bölgeleri bombalamaya devam etti.  

Yerel raporlara göre Cuma akşamı bir okula düzenlenen hava saldırısında en az 20 kişi öldü. Gazze'nin kuzeyindeki Saftawi mahallesinde bulunan Usame bin Zaid okulu, ülke içinde yerinden edilmiş Filistinlilere ev sahipliği yapıyordu.

El Şifa Hastanesi'nin girişinde 15 kişinin ölümüne ve 16 kişinin yaralanmasına yol açan büyük ölümcül bombalamanın ardından Endonezya Hastanesi civarı da yeniden vuruldu. İsrail ordusu, saldırıya uğrayan ambulans konvoyunun Hamas savaşçıları tarafından kullanıldığını söyledi, ancak bu iddia Filistin yetkilileri tarafından reddedildi.

BM'nin Gazze'deki Filistinli mültecilere yönelik üst düzey yardım yetkilisi Thomas White, Gazze'de ortalama bir sakinin günde iki parça Arap ekmeğiyle yaşadığını ve su konusunda giderek daha çaresiz hale geldiğini söyledi.

Diplomasi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cuma günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşerek savaşın başlangıcından bu yana Tel Aviv'e üçüncü ziyaretini tamamladı. Cumartesi günü Ürdün'de Arap liderlerle bir araya gelmesi ve burada acil ateşkes yönünde daha fazla çağrı duyması bekleniyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Cuma günü konuştu. Çatışmanın bölgeye yayılmasını önlemek için Gazze Şeridi'ndeki savaşın durdurulması gerektiğini söyledi ancak Hizbullah'ın İsrail'e karşı askeri operasyonlarının derhal genişleyeceğini duyurmadı .

Cuma günü, çifte vatandaşlığa sahip daha fazla insan Gazze'den İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek geçiş noktası olan kritik Refah sınır kapısından geçerek Mısır'a girmeyi başardı.

BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze konusunda yeni bir çözüm bulmak üzere yeniden toplanması bekleniyor. Şu ana kadar ABD, İsrail'i desteklemek amacıyla kendisinin teklif etmediği tüm kararlara veya acil ateşkes çağrısında bulunan herhangi bir karara karşı oy kullandı.

Editör: Habererk Com