Madde bağımlısının bıçaklı saldırısında ölü sayısı 4'e yükseldi Madde bağımlısının bıçaklı saldırısında ölü sayısı 4'e yükseldi

İstanbul'da Haziran ayının devamında, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların 40 dereceleri aşması bekleniyor. Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Güven Özdemir, geçen yılın sıcaklık rekorlarının bu yıl da kırılma ihtimalinin olduğunu belirtiyor.

Haziran ayıyla birlikte artan sıcaklıklar, özellikle İstanbul ve Marmara Bölgesi'nde hissediliyor. Uzmanlar, güneşin dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamayı öneriyor. Mevsim normalleri 33-34 derece olması gerekirken, sıcaklıkların üç gün boyunca 40 derecelere ulaşması öngörülüyor. AKOM ve diğer uzmanlar, Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık rekorlarının kırılmasını bekliyorlar.

Prof. Dr. Özdemir, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıkların sebeplerini açıklıyor. Batı ve Güney Avrupa'daki alçak basınç oluğu ve Güneydoğu Arabistan Yarımadası'ndaki yüksek basınç sırtının etkisi altında kalan Türkiye'de, bulutsuz gökyüzü ve yüksek sıcaklıklar hakim. Karbondioksitin sera etkisi ve fosil yakıtların yoğun kullanımı, sıcaklıkların artmasının başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.

Özdemir, rüzgarların güneyden estiği dönemlerde Afrika sıcaklarının ve tozlu havanın Türkiye'ye ulaşabileceğini belirtiyor. Sıcaklıkların salı, çarşamba ve perşembe günleri pik yapacağını, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyor. Güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak, sıvı tüketmek ve bol giysiler giymek önemli.

İstanbul'da hissedilen sıcaklığın 40 dereceleri bulacağını, özellikle şehir merkezlerinde ve trafiğin yoğun olduğu yerlerde sıcaklıkların daha yüksek hissedileceğini söylüyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık rekorlarının kırılmasını bekliyor ve ülkenin yavaş yavaş tropikal iklime doğru kaydığını belirtiyor.

Su konusunda da uyarılarda bulunan Özdemir, İstanbul'daki barajların doluluğunun yanıltıcı olabileceğini, su tasarrufunun önemini vurguluyor. AKOM, 35 derecenin üzerine çıkacak sıcaklıklar ve orman yangını riskine karşı vatandaşları uyarıyor ve özellikle risk gruplarının güneş altında uzun süre kalmamaları gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: DHA