İtalya’da geçen hafta bir Türk armatöre ait olduğu bildirilen gemide rekor miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. 5.3 ton kokain taşıyan yük gemisinin 15 mürettebatı gözaltına alındı.

İtalya Mali Polisi, geçen hafta salı gecesinden çarşamba sabahına kadar süren operasyonda ülkede bugüne kadar tek seferde en büyük kokain miktarının ele geçirildiğini açıklamıştı. Güvenlik güçleri, Güney Amerika’dan Türkiye’ye istikametine giden ‘Plutus’ isimli Palau bayraklı yük gemisinin 5.3 ton kokaini Sicilya adası açıklarında paketler halinde denize bıraktığını, bu paketlerin daha sonra İtalya’dan kalkan bir balıkçı teknesine doldurulduğunu belirlemişti. Kokain yüklenen balıkçı teknesi İtalya kıyılarına dönmeye çalışırken durdurulmuş ve operasyonda 5 kişi gözaltına alınmıştı. Balıkçı teknesinde gözaltına alınan kişilerin 2’sinin Tunus, diğerlerinin ise İtalya, Fransa ve Arnavutluk uyruklu oldukları bildirilmişti.

GEMİNİN ARMATÖRÜ VE MÜRETTABATIN ÇOĞU TÜRK

Plutus gemisi kargoyu denize bıraktıktan sonra varış limanı olan Türkiye’ye doğru ilerlerken İtalya Mali Polisi tarafından durduruldu ve Sicilya’daki Termini Imerese Limanı’na çekildi. Polis, gemiye el koyarken geminin Ukraynalı kaptanı ile 8’i Türk 15 kişilik mürettebat gözaltına alındı. Kaptan ve mürettabattan 15 kişi halen Sicilya’nın başkenti Palermo’daki Pagliarelli Hapishanesi’nde tutuluyor.

Plutus adlı geminin Türk olduğu bildirilen armatörüne ise herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığı belirtildi.

PİYASA DEĞERİ 850 MİLYON EURO'DAN FAZLA

Mali polis, piyasa değeri toplam 850 milyon Euro’yu aşan kokainin İtalya iç pazarı için taşındığını açıkladı.

Operasyon ile ilgili bilgi veren Albay Gianluca Angelini, ticari geminin Güney Amerika’dan denize açıldığını, varış noktasının ise Türkiye olduğunu ifade etmişti. İtalya basını yük gemisinin Haziran ayında Santo Domingo limanından ayrıldıktan sonra Trinidad ve Tobago’dan, daha sonra da Kanarya Adaları’ndaki Las Palmas Limanı’ndan geçtiğini yazmıştı.

Editör: Yadigar Hanım