Eski TBMM Başkanı muhtemel anayasa değişikliğini değerlendirdi Eski TBMM Başkanı muhtemel anayasa değişikliğini değerlendirdi

Belediye Başkan Vekilinin iç borçlanma yapabilmesi için yetkilendirilmesi talebi belediye meclisinde gerilime neden oldu. CHP ile birlikte Millet İttifakı adı altında yerel seçimlere giren İYİ Parti, bu konuda tarafsız kaldı. İYİ Parti’nin bu davranışı, Belediye Başkan Vekilinin iç borçlanma yapmasını engelledi ve ‘İYİ Parti ittifakı yarı yolda bıraktı’ eleştirilerine yol açtı.

Bilecik Belediye Meclisi Ocak ayının ilk oturumu yapıldı. Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen oturumda, iç borçlanma konusunda Belediye Başkan Vekiline verilmesi istenen yetki mecliste tartışma çıkardı. CHP grubu, Belediye Başkan Vekilinin iç borçlanma yapmasına onay verirken, AKP ve MHP karşı oy kullandı. İYİ Parti grubunun oy kullanmamasıyla, gündem maddesi kabul edilmedi.

BAŞKAN SUBAŞI: “HİZMETLERDE SORUN YAŞANABİLİR”

Belediye Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı, “AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oyları yüzünden şehrimizde hizmetlerde sorun yaşanabilir.” diye ifade etti. Başkan Subaşı, konuyla ilgili olarak “Belediyemiz, Cumhuriyet Halk Partisi’nin oylarına rağmen herhangi bir borçlanma yapamayacak. Önümüzdeki 3 ay içinde AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oyları nedeniyle hizmetlerde aksaklık olabilir. Bunu buradan değerli vatandaşlarımıza duyurmak isterim.” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİLİ KAYA’NIN MECLİS GÜNDEMİNDEN HABERİ YOK MU?

İç borçlanma konusunda Belediye Başkan Vekiline yetki verilmemesine destek veren İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Sadık Kaya, “Borçlanmayı neden yapmak istediğinizi bize anlatmadınız. Bizi aydınlatmadınız” dedi. Kaya’nın ‘bu konuda bizi aydınlatmadınız’ sözleri ‘İYİ Parti grubunun meclis gündeminden haberi yok mu?’ sorusunu akıllara getirdi.

BAŞKAN SUBAŞI: “MECLİS GÜNDEMİNDE BU MADDE VARDI”

Buna karşılık Belediye Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı, “Meclis gündeminde zaten iç borçlanma konusu vardı. Bu meclis gündemini herkese duyurduk. Biz borçlanmayacağız. Gerektiğinde bu kararı almak istedik. Herhangi bir borçlanma yapmayacağız. Bu karar her yıl Aralık ayında rutin olarak alınan bir karardı.” açıklamasını yaptı.

AKP Belediye Meclis Üyesi Muhammed Karadayı, AKP'li belediyelerin yaptığı hizmetleri örnek göstererek iç borçlanma isteğine itiraz etti. Bunun üzerine Belediye Başkan Vekili Subaşı meclis oturumunu kapattı.

BAŞKAN SUBAŞI O İSMİ GÖREVDEN ALACAK MI?

2019 yılındaki yerel seçimlerde Millet İttifakı adı altında CHP ile İYİ Parti ortak adayla Belediye Başkanlığını kazanmıştı. Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin ardından İYİ Parti, Millet İttifakından çıktığını duyurmuştu. Bilecik’te ise ittifak devam etmişti. Bilecik Belediye Başkan Vekili Subaşı’nın, ittifak sonucu Belediye Başkan yardımcısı yapılan Ahmet Gürses’i yaşanan bu olayların ardından görevden alıp almayacağı merak ediliyor. Ayrıca, Başkan Subaşı’nın Ahmet Gürses’i arayarak meclis gündemine gelecek olan borçlanma yetkisi konusunda bilgilendirdiği, Gürses’in meclise gelmesi için davet ettiği, ancak Gürses’in kendisinin hasta olduğunu söyleyerek gelmediği de iddia edilenler arasında yer alıyor.

Kaynak: Yarın11.com - KORKMAZ KESİK