Süleyman Akar, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik tablo ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Akar "Türkiye bütçesinden son 18 yılda 170 Milyar Dolar Faize aktı" dedi.

İYİ Parti Mardin İl Başkanı Süleyman Akar açıklamasında şunları söyledi:

"2003 Yılından başlayarak 2020 yılının Kasım ayına kadar bütçeden ödenen faiz tutarı, 170 Milyar Dolar bugünkü kur üzerinden Yaklaşık 170 milyar dolar ×9.5 dolar kuru =1.615 Bir Trilyon Altıyüz OnBeş Milyar TL Ödenen faiz

2021 Türkiye Bütçesinden 250 milyar tl daha fazla faiz ödenmiştir.

2021 bütçesi için ön görülen faiz Ödemesi; tam 174 Milyar TL, Toplam Kamu Yatırımları 89 Milyar TL, Bütçe Açığı ise 245 Milyar TL.dir. Kamunun elinde olup kâr elde eden kuruluş sayısı oldukça azaldığından, bütçe açığı olarak hesaplanan 245 Milyar TL'nin; ya tekrardan borçlanarak ya da iğneden ipliğe her şeye zam yapılacaktır.

Nitekim vergi, SGK yapılmadırmasi yapılarak açığın bir kısmı ordan kapatılması hedeflenmiş ise de, bu da yetmemektedir.

1 Trilyon 346 milyar tl olarak hesap edilen 2021 yılı Türkiye bütçesinden, faiz ödemeleri için ayrılacak rakam; 174 Milyar TL. Bu rakam 2021 yılı bütçesinde faiz ödemelerinin büyüklüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesinden sonraki en büyük bütçe kalemi olmakla birlikte, 16 Bakanlık bütçesinden de daha büyüktür."

İYİ Parti Mardin İl Başkanı Süleyman Akar iktidara 2019 yılında da tavsiyelerde bulunduğunu ifade etti ve 2020 yılı için ekonomik kriz ve 2021 bütçe ile ilgili tavsiyelerini sıralarken, şu görüşlere yer verdi;

"Türkiye Ekonomisi Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizi içerisindedir.

Bu krizden çıkabilmek için; öncelikle ekonominin başına sadakat yerine liyakat esaslı, işin ehli bir ekibin getirilmesi gerekir. Ülke yönetiminden başlanarak başta israf, lüks, ve şatafatı bırakip ülke için acil ve gerekli tüm harcalamardan baska yeni harcamalar yapılmamalıdır.

Ardından bütçe acığını kapatmak için yeniden Devlet Planlama Teşkilatı kurularak iyi bir planlama yapılıp, Türkiye için kısa, orta ve uzun vadeli bir ekonomi kalkınma planı yapılmalıdır. Hızla üretim ekonomisine geçilerek faiz girdabından ülke kurtarılmalıdır.

Demokrasi, hukuk ve adalet tesis edilerek bir an önce yatırım için güven ortamı sağlanmalıdır. Ülkemizin dinamikleri, kısa sürede bunları başaracak güçtedir.

2021 bütçesinin bir vizyonu yok, Türkiye’yi nereye götüreceği belli değildir. Sanayiciye, çiftçiye, girişimciye, sabit ve orta gelirliye daha iyi bir Türkiye vadetmiyor. Türkiye’de yapısal tıkanma var. Bu tıkanmanın açılması için siyasal iklimin değişmesi gerekir. Bunun için de yapısal reformlara ihtiyaç var. Türkiye, siyasal iklimin değişmesiyle yeni bir hikaye yazacaktır."

Editör: TE Bilişim