Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA) KADIN Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’nin tüzüklerine aykırı davrandığı iddiasıyla feshedilmesine ilişkin açılan davada, cinayete kurban giden kadınların yakınları tanık olarak dinlendi.

İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen üçüncü duruşmada, davalı dernek üyeleriyle avukatları hazır bulundu. Duruşmayı Finlandiya, İrlanda, Fransa ve Hollanda konsolosluk temsilcileri de takip etti. 
Duruşmada tanık olarak dinlenen 2013’te boşanmak istediği eşi tarafından öldürülen Muhterem Göçmen’in yeğeni İrem Karlıdağ, "Teyzem öldürüldükten sonra bu dernek bizi yalnız hissettirmedi. Bu platformun kapatılmasını istemiyorum" dedi. 2019’da Çankaya Üniversitesi’nde öğrencisi tarafından öldürülen akademisyen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar ise, platformun cinayete kurban giden kadınların ailelerine adalet arayışında yardım ettiğini, bu nedenle de mahkemeye gelerek destek olduğunu ifade etti. Dernek üyesi avukatlar, daha önce reddedilen katılma taleplerinin kabulünü talep ettiler. Bu talebi reddeden mahkeme, duruşmayı 13 Eylül 2023 tarihine erteledi.

"PLATFORM DURMAYACAK"
Duruşma sonrası platform üyeleri ve duruşmada tanık olarak dinlenen öldürülen kadınların yakınları, adliye önündeki meydanda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, "Platform durmayacak, kadın cinayetlerini durduracak" pankartı açıldı ve "Hukuksuz davalar bizi durduramaz", " Kadın cinayetlerini durduracağız" sloganları atıldı. Basın açıklamasında konuşan Sefaköy'de bir binadan düşerek şüpheli şekilde ölen Aysun Yıldırım'ın annesi Hüsniye Yıldırım, platformun kendileriyle birlikte omuz omuza mücadele verdiğini vurguladı. Öldürülen akademisyen Ceren Damar'ın babası Mustafa Damar ise, mağdurun ve yakınlarının haklarını koruyacak sınırlı sayıda sivil toplum kuruluşu bulunduğunun altını çizdi. Mustafa Damar, platformun mesnetsiz davalarla mağdur edilmesini anlamadığını da ifade etti.

DAVA KONUSU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fikri ve Sınai Haklar Soruşturma Bürosunca hazırlanan davanamede, İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğünün 29 Mart 2021 tarihli yazısında, Şişli Kurtuluş'ta faaliyet gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hakkında şikayetlerde bulunulduğu belirtiliyor. Davanamede, bu şikayetlerde derneğin, " Kadın haklarını koruma kisvesi altında aile mevhumunu, kadınları ve çocukları yok sayarak parçaladığı, toplumda kaos yaratıp mağduriyetleri artırmayı amaçladığı, Cumhurbaşkanı hakkında hakaret söylemleri olduğu, derneğin amacına, kanun ve ahlaka aykırı faaliyet gösterdiği" belirtilerek feshine karar verilmesi talep ediliyor. (DHA )

Kaynak: dha