Guterres, cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmediğine vurgu yaptı.

Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak yayınladığı mesajda, "Toplumsal cinsiyet eşitliği için 300 yıla ihtiyaç var. Ne yazık ki, anne sağlığı ve aile planlaması konularında ilerleme kaydedilmedi ve durumumuz hala aynı" ifadelerini kullandı.

BM Kalkınma Teşkilatının yayınladığı son nüfus raporundaki verilere göre:

Dünyada 8 milyar 45 milyon kişi yaşıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 49,7’sini kadınlar oluşturuyor.

Kadın ve kız çocuklarına karşı uygulanan ayrımcılık, adaletsizlik yüzünden kadınlar ve kızlar okulda, işgücünde ve liderlik pozisyonlarında yer alamıyor.

Kadınların yüzde 40'ından fazlası cinsel ve üreme sağlığı ya da üreme hakları konusunda tek başına karar veremiyor.

Kendi üreme ve yaşamları kısıtlanan kadınlar bu yüzden ciddi sıkıntılar yaşıyor. Dünyada her iki dakikada bir kadın hamilelik ya da doğum yaptıkları sırada yaşamını yitiriyor.

Her üç kadından biri birlikte olduğu erkeğin şiddetiyle karşı karşıya kalıyor. Kadınların yaklaşık üçte biri ayrıca cinsel şiddete de maruz kalıyor.

Dünyada, yalnız altı ülkenin parlamentosunun yüzde 50‘sini ya da fazlasını kadınlar oluşturuyor.

Dünyada okuma yazma bilmeyen 800 milyon kişinin üçte ikisinden fazlasını kadınlar oluşturuyor.

Türkiye’nin nüfusu 85 milyon 800 bin kişi.

Türkiye’de yaşlara göre nüfus oranlarıysa şöyle: 0-14 yaş yüzde 23, 10 –19 yaş yüzde 15, 10-24 yaş yüzde 22, 15 –64 yaş yüzde 68 ve 65 yaş üstü yüzde 9.

Dünyada kadınların yaşam ortalaması yüzde 76 olurken bu oran Türkiye’de yüzde 81. Dünyada erkeklerin yaşam ortalaması 71, Türkiye’de ise 76. (VOA TÜRKÇE)

Editör: Habererk Haber Merkezi