Kalandar gecesi Rumi takvimin ilk gününde kutlanmaktadır. Bu tarih ise Miladi takvimde 13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan güne denk gelir. Yani 2023 Kalandar gecesi 13 Ocak Cuma gününü 14 Ocak Cumartesi gününe bağlayan gece kutlanacak.

Kalandar gecesinde 12 zeytin yaprağı, her biri bir ayı temsil biçimde tek tek ateşe atılır. Ateşe atılan yaprak yanarsa havanın açık, yaprak alevin alazıyla savrulursa o ayın rüzgârlı olacağına inanılır.

Bir başka Kalandar gecesi geleneği ise aralarında bir annenin ilk çocuğu ile bir annenin en küçük çocuğu da dahil olmak üzere 7 kişi evleri evleri gezer. Kapılarını çaldıkları evlerden un,su ve tuz toplarlar. Ancak evleri gezen bu kişiler kılık değiştirir, üzerlerine zil, çan, kelek gibi ses çıkaran eşyalar takar ve yüzlerini boyarlar.

Ev ziyaretlerinde bir annenin ilk çocuğu ile bir annenin en küçük çocuğu hiç konuşmaz, bu konuşmama önemli bir kuraldır. Yiyecek istedikleri evlerin sahipleri ise özellikle bu kişileri konuşturmaya çalışırlar, eğer konuşacak olurlarsa ev gezmeleri yeni baştan başlar.

Yiyecek toplama işi tamamlandıktan sonra üç yol ağzının birleştiği bir yerde toplanan un, su ve tuz yoğrulur. Yakılan ateşte bu hamur pişirilir. Pişirilen bu hamura golot / kolos denir. Bu kolostan yiyen kişinin o gece rüyasında evleneceği kişiyi göreceğine inanılır.

Kalandar ayının genelinde ise kışlık ihtiyaçların eksik olmamasına dikkat edilir; mutfak erzağı, hayvan yemi ve odun gibi temel ihtiyaç malzemelerinde eksik varsa tamamlanır.

Editör: Gökçe Sevim