Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer, Karadeniz'de deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini vurgulayarak, bu durumun balıklar için sürü oluşturmayı ve endüstriyel avcılık için uygun hale gelmeyi zorlaştırdığını belirtti. Sıcak deniz suyunun sürülerin dağılmasına yol açtığını ve balıkların istenilen oranda avlanmasını engellediğini ifade etti.

Denizlerdeki genel av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona erdiğini ve Karadeniz'de balık avının devam ettiğini belirten Dinçer, ancak küresel ısınmanın etkisiyle deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu dile getirdi. Bu durumun endüstriyel avcılık için uygun bir ortam oluşturmadığını söyledi.

Prof. Dr. Dinçer, deniz suyu sıcaklığının özellikle Karadeniz'in hemen hemen her yerinde 30 dereceye yaklaştığını ve mevsim normalleriyle 5 derece kadar bir fark olduğunu vurguladı. Bu sıcaklık farkının balıkların sürü oluşturmasını ve endüstriyel avcılık için uygun hale gelmelerini olumsuz etkilediğini açıkladı. Sıcak suyun sürüleri dağıttığını ve balıkların avlanmasını zorlaştırdığını belirtti.

Dinçer, "Karadeniz için söylüyorum; eylül ayında deniz suyu sıcaklığı 22,5-23 derece civarlarındaydı. Bu yıl itibarıyla deniz suyu sıcaklığı, Karadeniz'in hemen hemen her yerinde 30 dereceye yakın. 5 derecelik bir fark var. Su sıcaklığında, 5 derece inanılmaz büyük bir fark. Bazen bir derece bile çok önemlidir ama hele 4-5 derece inanılmaz bir farktır. Bu özellikle balıkların sürü oluşturması ve endüstriyel av için uygun hale gelebilmeleri için oldukça olumsuz bir faktördür. Sürüler dağınık olur. Balık var olsa bile siz bunu istenilen oranda avlayamamış olursunuz. O da sanki balık azmış gibi görünebilir" dedi. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi