Keledoş (Yöresel Van Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

200-250 gr. Kuşbaşı dana/kuzu eti

1 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı den (buğday)

1 su bardağı haşlanmış nohut

1 orta boy kuru soğan

2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt)

3 yemek kaşığı tereyağ / sıvı yağ

Pazı otu (pazik)

3 diş sarımsak

Tuz, karabiber, pul biber


Yeşil mercimek ile den (buğday) bir tencerede haşlanır. Bu sırada 1 kuru soğan, 2-3 yemek kaşığı tereyağ ile kavrulur.

Soğanlar kavrulduktan sonra küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et eklenerek kavrulmaya devam edilir. (Et önceden de haşlanmış olabilir, ancak ben düdüklü tencere kullandığım için önceden haşlamaya gerek kalmıyor. ) 10 dk eti çevirdikten sonra, yeşil mercimek, buğday, nohut ve ince doğranmış pazı otu (bulamazsanız ıspanak da olabilir) ile tuz, karabiber ve üzerini kapatacak kadar su eklenerek 35-40 dk düdüklüde pişirilir.

Piştikten sonra ocaktan aldığınız yemeğin içine 2 su bardağı çökelek (ancak peynir olanı değil, yoğurt kıvamında olanı kullanılacak, bulamazsanız süzme yoğurt) ile 3 diş sarımsak eklenip iyice karıştırılır.

En son olarak, yemeğin üzerine yağda kızdırılmış pul biber gezdirilerek servis edilir.Yemeğin yöresel tarifinde 2 avuç ak pancar ile 2 avuç heliz otu da bulunuyor. Ancak bu otları bölgesinde bile bulmak her zaman mümkün olmayıp, belli zamanlarda dağlardan toplandığı için tarife eklemedim.Çökelek ya da süzme yoğurt yerine de yöresel olarak kurut kullanılıyor. Kurut, yoğurdun süzülerek küçük topaklar halinde kurutulup uzun süre saklandığı hali. Yemeklere ekleneceği zaman bir miktar suda eritilerek kullanılıyor.

Editör: TE Bilişim