Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yoksul kesimlerin daha ucuz ekmek tüketebilmesi için sağlanan düşük maliyetli un desteğini seçimlerin hemen ardından sona erdirdi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, desteğin kaldırılmasıyla birlikte 50 kilogramlık bir çuval ekmeklik unun fiyatının 350 liradan 500-550 lira aralığına yükseldiğini bildirdi. Balcı ayrıca, temmuz ayında artması beklenen asgari ücretle birlikte ekmek maliyetinin daha da yükseleceğini ve ekmek fiyatlarının artması için odaların resmi başvuru yapacağını belirtti.

EKMEĞİN FİYATINI NASIL 4.5 TL’YE SABİTLENDİ?

Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, ekmekteki desteklerin devam etmemesi durumunda, 5 liraya satılan 200 gram ekmeğin 8 liraya kadar çıkabileceğini açıkladı. 2021 yılının sonunda doların büyük ölçüde değer kazanması, akaryakıt fiyatlarının üç katına çıkması, doğalgaz ve elektrik zamları ile buğday fiyatlarının artması nedeniyle ekmek fiyatları üzerinde olağanüstü bir zam baskısı oluştu. Bu durumu önlemek için, Hazine tarafından fırıncılara ucuz un desteği sağlanmaya başlandı. Bu destek sayesinde, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 7.5 liralık 1 kilogram buğdayı un fabrikalarına 4.5 liradan tedarik etti. Fabrikalar da 500-550 lira aralığında olan 1 çuval unu, fırınlara 325-360 lira fiyatla sattı. Böylelikle, devlet desteğiyle birlikte ekmek fiyatlarının yaklaşık 5 lira civarında kalması sağlandı.

31 Mayıs itibariyle ucuz un desteği sona erince, akıllarda ekmek fiyatları zamlanır mı endişesi başladı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, "Un desteği konusunda henüz net bir bilgiye sahip değiliz. Ekmek fiyatlarını belirlemek için yeni ekonomi yönetiminin vereceği kararı beklememiz gerekiyor" dedi.

UNCULAR ZAM BEKLEMİYOR

Fırıncılar, ekmek fiyatlarına yüzde 50 ile 60 arasında bir zam beklentisi içerisindeyken, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, 5 liralık bir ekmeğin içerisindeki un maliyetinin 2 lirayı aşmadığını ve bu nedenle destek kesilmesinin ekmekte büyük bir zam baskısına neden olmayacağını iddia etti. Tezcan, destek kesildiği takdirde 325 liraya sattıkları unun ortalama 480 liraya yükseldiğini belirtirken, işçilik, nakliye, kira ve enerji maliyetlerinin un maliyetinden çok daha fazla etkilediği ve ekmeğe un kaynaklı büyük bir zam olmayabileceğini ifade etti.

Kaynak: Sözcü - Erdoğan Süzer

Editör: Habererk Haber Merkezi