Cezaevinde kalan yüz binlerce mahkum ve aileleri 2023 yılında kapsamlı bir af yasası çıkmasını bekliyor. Daha önce hükümete yakın kaynaklardan yapılan ceza infaz düzenlemesi söylentilerinin ardından mahkumları heyecanlandıran haber muhalefetten geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçimleri kazanırsanız genel af düşünüyor musunuz? sorusuna "“Önce bu konuyu altı liderin konuşması lazım. Ondan sonra, benim bu konudaki düşüncelerimi ifade etmem lazım”" yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından gözler muhalefetin seçim vaadlerinde genel affın olup olmayacağına çevrildi. 

120 BİN KİŞİ 2023'TE AFFEDİLECEK

Covid-19 kapsamında açık cezaevlerinden tahliye edilen 120 bin mahkum, yıllardır dışarıda. Yeni işler kuran ve sosyal hayata adapte olan mahkumları ise yeniden cezaevine atmak birçok sorunu beraberinde getirecek. İzin süreleri 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılan mahkumlara bir defaya mahsus olmak üzere yeni bir ceza infaz düzenlemesi getirilmesi ve cezalarının affedilmesi bekleniyor. Habertürk'ün yaptığı habere göre, seçimlerden önce çıkması muhtemel görülen yasa ile 120 bin mahkumun suçları affedilecek.

26 OCAK'TA GÖRÜŞÜLEBİLİR

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından gözler altı liderin 26 Ocak'ta yapacağı toplantıya çevrilmiş durumda. Toplantıda genel af konusunun da konuşulması bekleniyor. Kulislerden gelen bilgilere göre bütün mahkumları içerecek olmasa da Millet İttifakı'nda yer alan partilerin kapsamlı bir af teklifine sıcak baktığı öğrenildi. Seçimi kazanmaları halinde yeni bir Türkiye'ye başlangıç yapacağını iddia eden muhalefet, binlerce mahkuma da yeni bir başlangıç için şans tanımayı düşünüyor.

Editör: Ali Özyiğit