Ev sahibi ve kiracılar arasında yüksek kira artışları nedeniyle uzun süredir yaşanan uyuşmazlıklara çözüm getirmesi beklenen yeni dönem bugün itibariyle başlıyor. Taraflar mahkemeye gitmeden önce ara buluculara gidecek.

Arabuluculuk Yasası'ndaki değişikliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte ev sahipleri ve kiracılar, aralarındaki uyuşmazlıklara artık mahkemeden önce ara bulucularda çözüm arayacak. Arabulucuda uzlaşma sağlanmaması halinde ise yargı süreci başlayacak.

BUGÜN YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Uyuşmazlıklar; kira alacağı, kira bedeli artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteği gibi nedenlerle yaşanabiliyor. Anlaşmazlıklar sonucu taraflar zaman zaman mahkemede çözüm arıyor. Bu ise yargının iş yükünü artırıyor. 

Yeni dönem ile birlikte taraflar artık ilk olarak mahkemeye değil, ara buluculara gidecek. bu süreçte taraflar en geç 4 hafta içinde karar verecek. Anlaşama sağlanmaması durumunda ise hem kiracı hem ev sahibi mahkemeye başvurabilecek.

FATİŞ KİRA ARTIŞLARINI ÖNLEMSİ HEDEFLENİYOR

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, fahiş kira artışılarının önüne geçilmesine katkı sağlaması bekleniyor. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sürecin işleyişini NTV yayınında anlattı. Her iki tarafın da anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini ifade eden Tunç, "1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Yarından itibaren 'alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi' dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor. Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak" dedi.

Tarafların arabulucuda yüzde 25 sınırını konuşabileceklerine dikkat çeken Tunç, "Kira miktarını da konuşabilirler, iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı aşılabilir. Neticede bu iki tarafın rızasına bağlı olan bir şey. Ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Dolayısıyla kiracıyla kiralayan anlaşırsa o ayrı konu" ifadelerini kullandı.

Tunç, arabulucuların bir ay içerisinde iki tarafı uzlaştırdığında konunun mahkemeye intikal etmeden çözüleceğini, anlaşma sağlanamadığında ise yargı yolunun açık olduğunu söyledi. 

Tunç, 10 yılda 4 milyon 620 bin dosyanın arabulucu önüne gittiğini, 4 milyon 620 bin dosyanın 3 milyondan fazlasının ise anlaşmayla sonuçlandığını kaydetti.

Editör: Yadigar Hanım